Gevelreiniging zelf doen of uitbesteden: hoe bepaal ik dat?

Gevelreiniging is een taak die vaak wordt overgeslagen. En dat terwijl het een enorme dankbare taak is. Zo heeft een huis met een gereinigde gevel een mooiere uitstraling. Rekening houdend met het onderhoud is het zowaar een nog dankbaardere taak. Wanneer je aanslag te lang op de gevel laat zitten, kan het beschadigingen veroorzaken. Soms leidt dat zelfs tot een waardevermindering van de woning. Een grondige gevelreiniging is dus absoluut van belang. Weet je niet goed of je dit zelf kunt doen of beter kunt uitbesteden? Lees dan nog even verder.

1. Bepaal het type aanslag

De belangrijkste factor om te bepalen of je gevelreiniging gaat uitbesteden, is het soort aanslag. Het type aanslag bepaalt namelijk welke soort reinigingsmethode vereist is. Dit zijn verschillende soorten aanslag:

  • Groene aanslag

Groene aanslag is een teken van algengroei. Algengroei verwijder je eenvoudig met een hogedrukspuit. Afhankelijk van hoe ernstig de aanslag is, helpt het om een mild chemisch middel toe te voegen. Heb je de groene waas verwijderd? Vergeet dan niet de oppervlakte na te behandelen, om zo meer algengroei te voorkomen.

  • Witte aanslag

Witte aanslag is een teken van een chemisch proces in de stenen en mortel. Kalk, zout of salpeter is meestal de oorzaak. Dergelijke aanslag vind je dus ook veel bij gebouwen dichtbij de kust. Het is extra belangrijk om deze aanslag te verwijderen, omdat die ook echt schade aan de stenen toebrengt. Omdat een grondige reiniging nodig is, kun je dit beter aan Gevelreiniging Prova overlaten.

  • Zwarte aanslag

Dit type aanslag is te zien bij gebouwen waar veel verkeer langsrijdt en bij fabrieken. Een zogeheten zwarte aanslag wordt namelijk veroorzaakt door roetdeeltjes in de lucht en uitlaatgassen.

  • Grijze aanslag

Woon je ergens waar het vaak regent? Dan zul je op den duur een grijze aanslag op de gevel gaan zien. Dit heeft te maken met het oxidatieproces in de stenen. Voor de zwarte en grijze aanslag geldt dat je je het beste kunt laten adviseren door een professionele reiniger.

2. Bepaal het materiaal van de gevel

Niet geheel onbelangrijk is het materiaal waarvan de gevel is gemaakt. Sommige materialen kunnen slecht tegen chemische middelen, waardoor het juĂ­st kan beschadigen. Je wil echter ook geen te milde reinigingsmethode gebruiken voor het materiaal. Het moet tenslotte wel schoon worden. Wil je het toch eerst zelf proberen? Maak dan allereerst een klein, opvallend gedeelte van de gevel schoon. Wacht een dag af en controleer daarna wat het effect is geweest op het materiaal. Blijkt de gevel na een dag mooi schoon en onbeschadigd te zijn? Pak dan gerust zelf de hele gevel aan! Zo niet, schakel dan hulp in van een professionele reiniger.

Nieuwsbank.nl
Logo