Mensen die last hebben van allergische klachten weten als geen ander hoe belangrijk het is om de mogelijkheid te hebben om schone lucht in te ademen. Alleen dat is al een goede reden waarom een luchtreiniger in huis wenselijk is. Daarnaast zijn er meer redenen te benoemen om luchtreinigers in huis te plaatsen. Wij zetten deze overwegingen voor je op een rijtje. 

De werking van luchtzuiveraars 

De werking van luchtzuiveraars is eenvoudig uit te leggen. Een luchtreiniger verwijdert fijnstof en andere schadelijke stoffen uit de lucht. Het apparaat zuigt de lucht aan, filtert deze en zal de schone lucht weer de ruimte inblazen. Er zijn luchtreinigers waarmee je de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid in een ruimte kunt beheersen maar de belangrijkste functionaliteit van een luchtreiniger is uiteraard wel het zuiveren van de lucht van schadelijke stoffen. Bij de term “schadelijke stoffen” moet je denken aan tabaksrook, bacteriën, schimmels, pollen, huisstofmijt, haar van huisdieren, virussen en micro-organismen. Dit zijn stoffen die vooral binnenshuis te vinden zijn. Het is goed om te realiseren dat de luchtkwaliteit in huis tot wel 10 tot 30 keer slechter kan zijn dan de luchtkwaliteit buiten.

Door het plaatsen van een goede luchtzuiveraar in huis ontstaat dus een gezondere- en schonere lucht wat logischerwijs vooral verlichting geeft aan mensen met allergische klachten (meer dan 25% van alle Nederlanders heeft last van een vorm van allergie) en/of longproblemen zoals astma.

Luchtvervuiling als een onzichtbare bedreiging is voor de gezondheid

 Het is goed om te beseffen dat luchtvervuiling een onzichtbare bedreiging vormt voor een ieders gezondheid. Dit is op een eenvoudige manier cijfermatig te onderbouwen door aan te geven dat een mens (ongemerkt) 12 tot 15 keer per minuut (zo’n 20.000 keer per dag) ademt. Hierbij is er sprake van het inademen van 400-500 ml lucht per ademteug. Het maakt voor onze gezondheid een groot verschil of deze ingeademde lucht schoon of vervuild is. Geen mens kan zonder frisse- en vooral schone lucht.

5 redenen waarom een luchtreiniger in huis wenselijk is 

  • Verlichting voor mensen met allergische klachten
  • Het zorgen voor een gezondere- en schonere lucht (dus een gezonder leefklimaat)
  • Het voorkomen van de overdracht van bacteriën, virussen en ziektes
  • Het zorgdragen voor voldoende negatieve ionen, die gezien worden als de vitaminen van de natuur
  • Het voorkomen van een toename van vervuilde lucht aangezien de luchtkwaliteit binnen slechter is dan buiten.   

Wat is een goede luchtreiniger? 

Er zijn zeer veel keuzemogelijkheden in luchtreinigers maar het is goed om te beseffen dat lang niet iedere luchtreiniger aanbieding ook een geschikte keuze is. Een goede luchtreiniger moet aan een aantal belangrijke criteria voldoen. Het is bijvoorbeeld zeker van belang om te letten op de capaciteit van de luchtreiniger. Daarnaast speelt de CADR (Clean Air Rate Delivery) een belangrijke rol. De beste luchtreiniger is een effectieve luchtzuiveraar en zal in staat zijn om de lucht binnen een ruimte binnen een relatief kort tijdsbestek te filteren. Daarnaast speelt het geluidsniveau een rol en kun je bijvoorbeeld de keuze maken voor een Philips luchtreiniger die niet alleen de lucht zuivert maar ook zorgt voor de juiste luchtvochtigheid. Het is dus zeker aan te raden om je even goed te verdiepen in het aanbod van luchtreinigers. Goede luchtreinigers zorgen immers voor merkbare verlichting. Je zult merken dat iedere euro die je investeert in een goede gezondheid het dubbel en dwars waard is.

Deel: ' 5 redenen waarom een luchtreiniger in huis wenselijk is '


Lees ook