Een grote deel van de ouderen in Nederland heeft last van artrose. Artrose is ook wel beter bekend als een ontsteking in het kraakbeen. De meeste mensen hebben last aan hun heup en hierdoor kunnen zij niet optimaal bewegen. Wat precies artrose in de heup inhoudt, wordt in het vervolg van dit artikel besproken. Veel leesplezier!

Wat is artrose in de heup?

Artrose in heup wordt door de huisartsen.jaarlijks 20.000 keer geconstateerd bij patiënten boven de 55 jaar. Een andere constatering is, dat artrose tot twee keer meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Wat zijn nou de oorzaken en de gevolgen van artrose in de heup? Deze vragen worden in de volgende alinea’s beantwoord

Oorzaak

Alhoewel er geen concrete redenering voor artrose in de heup is, laat wetenschap wel zien dat het kraakbeen slechter begint te presteren naarmate je ouder wordt. Artrose is dus niets meer dan een natuurlijk slijtageproces. Echter, kunnen bepaalde dingen van het verleden een katalysator zijn geweest voor het slijtageproces. Denk hierbij aan aangeboren afwijkingen, ontstekingen rondom het gewricht en eventuele ernstige blessures die zijn opgelopen in het verleden.


De gevolgen

Bij artrose gaat het kraakbeen kapot, wat weer invloed heeft op de beweging van botten die minder soepel zullen bewegen. Doordat de gewricht niet meer soepel kan bewegen, ontstaat er de zogenoemde osteofytvorming. Deze osteofytvorming is een natuurlijk proces van het lichaam waarbij een abnormale botgroei aan de randen van het heupgewricht ontstaan. Best gek hè?

Welke klachten krijg je bij artrose in de heup?

Een belangrijke klacht/symptoom van artrose in de heup is dat de pijn veelal uitstraling heeft naar de bilstreek, bovenbeen en knie. Soms komt het ook voor dat kniepijn het enig symptoom is, waardoor het vaak lastiger wordt om een diagnose te doen. Als je mazzel hebt en een huisarts hebt die niet genoegen heeft met één of twee diagnoses, dan is de kans groot dat de arts kan constateren dat er sprake is van artrose.

Wat kan je enigszins doen tegen artrose?

De meeste mensen maken gebruik van ontstekingsremmende supplementen zoals curcumine, rode alg, groenlipmossel en boswellia. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen omtrent de werking van deze supplementen, maar mensen geven wel aan dat ze enigszins minder last hebben na het gebruik van deze supplementen. Raadpleeg vooraf altijd je arts!

Kortom, artrose komt voornamelijk voor bij vrouwelijke 55+ers, reden hiervoor is niet bekend. Raadpleeg altijd je arts bij pijn en vraag om een second opinion, zodat de kans op een foute behandeling kleiner wordt. Daarnaast moet je oppassen met osteofytvorming. Dit kan weer ergere problemen met zich mee brengen.


Zoekwoorden:

Deel: ' Artrose in de heup: dit moet je weten '




Lees ook