Hoorapparaat in de strijd tegen eenzaamheid


Vermijdingsgedrag slechthorenden kan leiden tot vereenzaming

TILBURG, 20131129 -- Hoortoestellen worden steeds mooier, kleiner en slimmer. Toch blijft het voor veel slechthorenden moeilijk om voor het eerst een hoorwinkel binnen te stappen. Liever wordt zolang mogelijk geprobeerd om slechthorendheid te verdoezelen. In gesprekken wordt maar een antwoord gegokt, of helemaal niet meer geantwoord. Feestjes worden steeds meer vermeden. Langzaamaan trekken veel slechthorenden zich steeds meer terug uit het sociale leven, zo bleek onlangs nog uit onderzoek van de VU.

De drempel lijkt een meter hoog. “Ten onrechte.” vertelt Sandra van Eijk, audicien bij Tonen Audiologische Techniek: “Vaak ervaren we in de praktijk dat àls mensen eenmaal over de streep zijn, ze hadden gewild dat ze jaren eerder waren begonnen. Ineens kost het minder moeite om een gesprek aan de eettafel te volgen. En meestal valt het toch wel mee met de zichtbaarheid van de hoortoestellen. Of de winst in het gehoor is zó groot dat het ineens niet meer uitmaakt of anderen het zien.” Niet alleen het horen kan aanzienlijk vooruit gaan met een hoortoestel. Ook blijken hoortoesteldragers vaak meer energie over te houden. En komt de zin om actief ‘mee te doen’ weer terug. Verstoppen is niet meer nodig en vereenzaming wordt zo hopelijk voorkomen.

Tonen biedt slechthorenden een extra steuntje in de rug: om de drempel extra te verlagen, meet Tonen hoortoestellen aan in de thuissituatie. Wellicht hoeft hiervoor minder moed te worden verzameld. Bijkomend voordeel is dat de audicien tijdens het afstellen van de hoorapparaten direct kan inspelen op de eigen luisteromgeving. Denk hierbij aan het verstaan van de TV of van huisgenoten op afstand. In samenwerking met zorgverzekeraar CZ wordt onderzocht wat de invloed van thuisaanpassing is op de ervaring van slechthorenden. De eerste resultaten van dit onderzoek worden in januari 2014 verwacht.


Deel: ' Hoorapparaat in de strijd tegen eenzaamheid '
Lees ook