Veel actie in het land op ‘Witte stokkendag”


15 oktober 2012: Internationale dag van de witte stok

Leiden, 20121011 -- Overal in het land is er activiteit op maandag 15 oktober, de internationale dag van de witte stok. Centraal thema: toegankelijkheid en mobiliteit. Op een aantal plaatsen zijn de evenementen al op zaterdag 13 oktober. Het zijn veel kleine activiteiten, verspreid door het land. Bij marktkramen of zomaar in de stad kan langswandelend publiek zelf lopen met een witte stok en afgeplakte bril. Ervaar hoe lastig en soms ook gevaarlijk het is je door het verkeer te begeven als je niets of weinig ziet!

 

Waarom?De witte stok wordt nog lang niet door alle weggebruikers gekend en erkend. Daarom is en blijft het belangrijk fietsen en automobilisten te laten weten hoe belangrijk het is voor de witte stok te stoppen. 

Maar er is meer. Je kunt pas echt meedoen als de weg op het station gemakkelijk te vinden is, je simpel kunt in- en uitchecken is bij de OV-Chippalen, kunt zien of horen waar en hoe laat de bus vertrekt, enzovoort. En de website met reisinformatie? Die moet zo gebruiksvriendelijk zijn dat je zelfstandig een reis kunt plannen. Kortom, toegankelijkheid gaat verder dan de witte stok op straat.

Hieronder een overzicht van de activiteiten in het land. Voor alle acties geldt: kom gerust kijken en meedoen!

LeidenDe veiligheid van Leidse blinden en slechtzienden wordt momenteel niet gewaarborgd. De volledige gelijktrekking van alle stoepen in de binnenstad ontneemt hen de gidslijnen waarlangs zij hun weg vinden.

De vervangende geleidelijnen en 3 centimeter dikke richels zijn wel mooi maar voor blinden en slechtzienden onbruikbaar. Er zijn vergevorderde plannen deze onbruikbare geleidelijnen en gidslijnen ook toe te passen bij alle renovaties in Leiden. Geen goed plan!

Daarom maken Leidse blinden en slechtzienden op zaterdag 13 oktober een wandeling door het centrum van Leiden.  Wie wil mag aansluiten, want de tocht voert langs tal van plekken die onbegaanbaar en gevaarlijk zijn.

De groep verzamelt op zaterdag 13 oktober om 13.00 uur op het Stationsplein. Zij vertrekken om 13.15 uur. Vandaar lopen ze langs een aantal onbruikbare en gevaarlijke plekken naar het stadhuis waar de wethouder om 14.30 uur de fotopetitie 'Veiligheid van Leidse blinden en slechtzienden wordt opgeofferd aan esthetische wensen' in ontvangst neemt.

GoudaZaterdag 13 oktober organiseert Bartiméus in Gouda, samen met verzorgingshuis Irishof, een open dag voor bewoners, publiek en ondernemers. Thema is 'Ervaar en beleef'.

Bewoners, publiek en ondernemers zijn tussen 10 en 16 uur welkom om tijdelijk 'te ervaren' hoe het is om een visuele beperking te hebben. Met name ondernemers kunnen hier ervaren wat klantvriendelijkheid betekent voor mensen die slecht(er) of niet kunnen zien.

Op de bijbehorende informatiemarkt zijn de betrokken en andere maatschappelijke organisaties te vinden, maar ook ondernemers uit de gemeente. De ruimtes zijn verder zo ingericht dat het goed mogelijk is  elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

VeldhovenZichtbaar!, contactgroep van blinden/slechtzienden in Veldhoven, staat samen met Koninklijke Visio Eindhoven op 15 oktober in een kraam op de weekmarkt in Veldhoven. Voorbijgangers kunnen met simulatiebrillen zelf ervaren hoe het is om slechtziend te zijn, en hoe het is om je met een witte stok in het verkeer te begeven. Onder begeleiding kunnen bezoekers routes lopen. In de kraam liggen verder flyers met uitleg over hoe om te gaan met de witte stok in het verkeer.

 

AmersfoortIn Amersfoort staat Visio op 15 oktober van 13.00 tot 15.00 uur in de Langestraat met stokken en probeert het publiek aan te spreken over de bedoeling van de stok.

 

NijmegenKoninklijke Visio is op 15 oktober aanwezig bij het MuZIEum, te vinden onder de stadsschouwburg in Nijmegen. Bezoekers krijgen de mogelijkheid  kennis te maken met een aantal van de diensten die Visio kan bieden.

Op maandag 15 oktober 2012 van 09.30 tot 17.00 uur.

www.muzieum.nl

GorinchemVisio en het Gehandicaptenplatform Gorinchem dagen op maandag 15 oktober het winkelend publiek in Gorinchem uit om te ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Bij een speciaal ingerichte marktkraam kunnen geïnteresseerden ervaren hoe het is om met een blinddoek, simulatiebril en taststok in de hand de wekelijkse boodschappen te doen. De wethouder van welzijn is ook aanwezig. De kraam is open tussen 09.00 en 13.00 uur.

Zie ook:

https://www.viziris.nl/activiteiten-viziriskring/evenementen/activiteiten-dag-van-de-witte-stok-2012/

https://www.visio.org/home/actueel/nieuws/2010/oktober/koninklijke-visio-actief-rond-dag-van-de-witte-sto?lang=nl-Nl

https://www.nvbs.nl/index.php/pagina/agenda/item/701/internationale-dag-van-de-witte-stok.html


Deel: ' Veel actie in het land op ‘Witte stokkendag” '
Lees ook