Nederland zakt voor examenquiz over zorgverzekering


DEN HAAG, 20161207 -- Het is slecht gesteld met de kennis van Nederlanders over de zorgverzekering, vooral als het gaat om het eigen risico, de zorgverzekeraars en het basispakket. Dat blijkt uit de resultaten van een kennisquiz die ZorgWijzer.nl afnam bij 2678 personen gedurende twee maanden. Hoewel iedereen in Nederland (verplicht) een zorgverzekering heeft, komt de gemiddelde score voor de quiz uit op een povere 5,4.

Eigen risico

Vooral over het eigen risico zijn er nog steeds veel misvattingen bij Nederlanders. Zo denkt 84 procent dat het eigen risico voor iedereen geldt. Dat is onjuist, want voor kinderen en jongeren tot 18 jaar geldt het eigen risico niet. Zij betalen zelfs geen zorgpremie, maar zijn meeverzekerd op de polis van een ouder. Verder weet slechts 72 procent van de deelnemers dat men geen eigen risico hoeft te betalen als ze naar de huisarts gaan.

Ook Koen Kuijper van ZorgWijzer.nl is verbijsterd: "Het is schrikbarend dat ruim een kwart van de Nederlanders kennelijk niet weet dat het eigen risico niet geldt voor een bezoek aan de huisarts".

Eigen bijdrage

Ook wordt door 59 procent van de ondervraagden gedacht dat het eigen risico en de eigen bijdrage synoniemen van elkaar zijn. Dat is niet juist: het eigen risico is ‘op te maken’ in een bepaald jaar, terwijl de eigen bijdrage (een eigen betaling) steeds weer terugkeert voor bepaalde zorgvormen. Zoals bij de aanschaf van een kunstgebit of hoortoestel.

Basispakket

Opvallend is verder dat 63 procent van de deelnemers onterecht denkt dat de zorgverzekeraar beslist over de dekkingen die zijn opgenomen in het basispakket. Dat is fout, want alleen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kan wijzigingen doorvoeren in de vergoedingen die horen in de basisverzekering. 

Aan de andere kant is er ook positief nieuws. Zo weet bijna 80 procent van de Nederlanders wel dat fysiotherapie niet voor iedereen uit de basisverzekering wordt vergoed, maar dat dit juist wel geldt voor noodzakelijk ziekenvervoer met de ambulance.

Zorgverzekeringskaart

Het belangrijkste is eigenlijk hoe het is gesteld met de kennis van de verzekerde over zijn/haar eigen zorgverzekering. Daar is de laatste jaren hard aan gewerkt door verzekeraars en overkoepelende organisaties. Dit jaar introduceerden zij een speciale ‘Zorgverzekeringskaart’ die inzicht geeft in de polisvoorwaarden en bijdraagt aan de algemene kennis van de verzekerde.

Zo wordt in deze kaart bijvoorbeeld uitgelegd wat de basisverzekering precies is en wanneer het eigen risico wél en niet van toepassing is.

Lees het hele artikel op ZorgWijzer.nl.


Deel: ' Nederland zakt voor examenquiz over zorgverzekering '
Lees ook