Drukker bij `fobiedokter' wegens angst Mexicaanse griep


WORMERVEER, 20091102 -- Deze dagen zijn topdrukte voor de fobiedokters in Nederland. Deze coaches, die mensen verlossen van angst, zien een drastische stijging van clinten in hun praktijk. De reden? De angst voor de Mexicaanse griep. `Nog nooit had ik het zo druk deze tijd van het jaar', aldus Edwin Selij, fobiedokter in Wormerveer.

Er zijn ongeveer 500 soorten angsten en sinds kort is er weer een bij, de angst voor de Mexicaanse griep. En dat terwijl het RIVM spreekt over een milde griepepidemie in ons land. Is er een echte dreiging of worden we bang gemaakt. De cijfers liegen er niet om. 10 mensen overleden al aan dit griepvirus, wat bekent staat als nieuwe influenza A (H1N1). Het aantal mensen dat opgenomen wordt in het ziekenhuis neemt dagelijks toe, maar is dit meer als bij andere griepepidemien?

Vorig jaar om deze tijd op 2 november 2008 waren er vergeleken met deze periode veel meer griepgevallen bekend. Sterker nog, wanneer we de griepmeting bekijken dan zien we dat er in november 2008 meer dan twee keer zoveel mensen vermoedelijk griep hadden, vergeleken met deze periode. Volgens hoogleraar virologie Charles Boucher van het UMC overlijden er jaarlijks zo'n duizend mensen aan de griep en daar zitten soms ook jongeren bij. Volgens cijfers heeft u 5% kans dat u de Mexicaanse griep krijgt. Dat is niet meer dan bij de jaarlijkse wintergriep in januari die zelfs ernstiger is dan deze griep.

Is de angst dan terecht? Volgens Edwin Selij, fobiedokter, niet: `Angst is vaak noit terecht. Als je de feiten bekijkt is het niet anders dan andere jaren, alleen duikt de media er nu vol op. Die maakt de mensen banger dan nodig is. Voor mij gunstig, want mijn praktijk wordt druk bezocht, maar het is natuurlijk belachelijk. Gelukkig kan ik de mensen snel van hun angsten verlossen en kunnen ze weer in alle vrijheid leven, maar de media maakt mensen onnodig bang.'

Maar is het dan niet zo dat je alert moet zijn op griepverschijnselen? Het zal je toch gebeuren dat je het krijgt en je overlijdt. Is die angst dan niet terecht? `Natuurlijk mag je alert zijn en dat wordt je heus wel gehouden in deze periode. Het wordt een compleet ander verhaal als het doorslaat naar paniek en smetvrees. Dat is niet gezond. Wanneer de epidemie dan voorbij is, dan zit jij met een groter probleem en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Blijf reel. Vorig jaar waren er veel meer griepgevallen bekend dan in dezelfde periode nu. Er overlijden ieder jaar veel mensen aan de griep. Er is vooralsnog geen enkele reden om bang te zijn. Sterker nog, bang zijn helpt je ook niet bij een sterke weerstand. Beter is om je te focussen op leuke dingen en je er niet teveel mee bezig te houden.'

En als het je dan toch overkomt? `Dan helpt bang zijn je nog niets verder. Blijf positief denken en denk in mogelijkheden in plaats van problemen. Blijf alles in perspectief zien en laat je niet alles wijsmaken. Ga zelf op onderzoek uit als je het niet vertrouwd en je komt erachter dat het allemaal wel meevalt als je het vergelijkt met voorgaande jaren. Angst helpt je zeker niet verder', aldus Selij.

De fobiedokter heeft het druk door de Mexicaanse griep, maar is het echt terecht de angst? Edwin Selij, fobiedokter, denkt van niet en geeft het advies mee om alles in perspectief te blijven zien. Het RIVM spreekt ook van een milde griepepidemie en wanneer je de cijfers vergelijkt met vorig jaar november dan zijn het aantal gevallen met griep veel minder. Er is tot nu toe geen enkele reden om banger te zijn dan normaal.

Tieds.nl


Deel: ' Drukker bij `fobiedokter' wegens angst Mexicaanse griep '
Lees ook