Forensische zorg nieuwe expertise Ypsilon


Nieuwe brochure wijst familieleden de weg

VOORBURG, 20110617 -- Wie denkt thuis te zijn in de wereld van de psychiatrie, kan opnieuw beginnen als hij in de forensische zorg belandt. Dat is de ervaring van een snel groeiende groep familieleden binnen Ypsilon. De afgelopen periode heeft de vereniging daarom een specifiek aanbod ontwikkeld voor deze groep. Met een splinternieuwe brochure Psychose, forensische zorg en familie; informatie voor familieleden en naastbetrokkenen maakt de vereniging familieleden wegwijs in de gesloten, ‘onvoorstelbaar ingewikkelde’ wereld van de forensische psychiatrie. De uitgave is online te bestellen via www.ypsilon.org/webwinkel.

De brochure zet in 36 pagina’s feiten op een rij en legt procedures uit,
maar gaat daarnaast in op de gevolgen voor familieleden, op hun gevoelens en
vertelt welke steun Ypsilon kan bieden. Hoewel de brochure in eerste instantie is geschreven voor de omgeving, verwacht Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter dat ze breder zal worden verspreid dan onder familieleden alleen. “De tekst is ook voor patiënten prima leesbaar. En voor hulpverleners staan er nuttige tips in.”

Aan de uitgave werkten tal van deskundigen mee, variërend van professionals uit forensische instellingen als de Van Mesdag, de Kijvelanden en Vincent van Gogh en kennisinstituten als het NIFP tot collega-organisaties als Anoiksis, Balans en SLKF en ervaringsdeskundigen van familie- en patiëntenzijde. Ypsilon vroeg hen mee te lezen en commentaar te geven. Dat maakt de brochure niet
alleen betrouwbaar, maar ook veelzijdig en informatief.

Jaren was het haast ondenkbaar dat mensen met een psychose terecht
kwamen in het justitiële circuit, beschrijft Stavenuiter. “Het idee was dat deze mensen geen straf nodig hadden, maar behandeling. Maar dat is de laatste jaren in rap tempo veranderd. Steeds meer patiënten en dus ook hun familie komen terecht in de forensische zorg. Met grote gevolgen: de mensen zijn uitgekotst door de maatschappij, verstoken van de meest elementaire informatie en zijn totaal op zichzelf aangewezen. Maar met 7.000 familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose kan Ypsilon hen uitstekend tot steun zijn.”

De brochure maakt deel uit van een breder pakket waaraan Ypsilon werkt. Zo
bouwt de vereniging al een jaar aan een netwerk van instellingen in het
forensisch circuit. Doel daarvan is om over het hele land verspreid lotgenotencontact te organiseren en familieleden vroegtijdig van informatie te voorzien. Een andere voorziening is een telefonisch spreekuur voor familieleden van mensen in de forensische zorg of die met justitie te maken hebben. Later dit jaar zal ook een digitale lotgenotengroep worden opgericht, waarvoor belangstellenden zich nu al kunnen aanmelden. Alle informatie is te vinden via www.ypsilon.org/forensischezorg.

Vereniging Ypsilon


Deel: ' Forensische zorg nieuwe expertise Ypsilon '
Lees ook