Hechtingsstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking


Omgaan met hechtingsstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking
De Knoop organiseert ARGOS-workshops


EMMELOORD, 20121025 -- Eind vorig jaar en begin dit jaar organiseerde De Knoop, stichting voor hechtingsstoornissen, bijeenkomsten in Amersfoort en Leeuwarden. Matthijs Heijstek en Henri Koelewijn hielden daar een lezing over ARGOS, een methodiek die kan worden gebruikt bij het omgaan met hechtingsstoornissen bij mensen met een verstandelijke beperking. In aansluiting op deze lezingen organiseert De Knoop een aantal workshops, waarin de deelnemers leren werken met de ARGOS-methodiek.

Waar en wanneer:
Zwolle: maandag 5 november 2012 (14:00 - 21:30 uur)
Amersfoort: vrijdag 18 januari 2013 (9:00 - 16.30 uur)
Den Bosch: maandag 11 februari 2013 (14:00 - 21:30 uur)
Haarlem: vrijdag 22 maart 2013 (9:00 - 16:30 uur)
Rotterdam: maandag 22 april 2013 (14:00 - 21:30 uur)
Nijmegen: vrijdag 17 mei 2013 (9:00 - 16:30 uur)
Lelystad: maandag 17 juni 2013 (14:00 - 21:30 uur)
Aanmelden: Stuur een e-mailbericht naar info@deknoop.org / telefoon: 0527-614504

In hun lezing voor De Knoop hebben Matthijs Heijstek en Henri Koelewijn de ARGOS-methodiek toegelicht. Omdat ARGOS vooral praktische handvatten biedt, bleek er bij de aanwezigen grote behoefte te bestaan om in de praktijk aan de slag te gaan met deze methodiek. Daarom organiseert De Knoop de komende maanden aan aantal workshops, waarin de deelnemers leren werken met deze methodiek.

Ondanks de toegenomen aandacht die er is voor het onderkennen en behandelen van hechtingsstoornissen, blijven cliënten met een hechtingsstoornis ‘moeilijke cliënten’ voor een hulpverlener. Hoewel er gelukkig steeds meer behandelmogelijkheden beschikbaar zijn gekomen, lopen hulpverleners toch nog regelmatig aan tegen ‘onbehandelbare’ cliënten. Met name wanneer de hechtingsstoornis samenvalt met een (lichte) verstandelijke beperking wordt de hechtingsstoornis lang niet altijd als zodanig herkend. Maar zelfs als deze wel wordt herkend, zorgt de diagnose er ook niet gelijk voor dat het werk van de hulpverlener makkelijker wordt. Personen met een hechtingsstoornis en een (lichte) verstandelijke beperking stellen aan een hulpverlener een buitengewoon ingewikkelde begeleidingsvraag. De hulpverlener heeft daarom behoefte aan praktische handvatten. Naast theoretische kennis over hechting en het kennen van de therapie-opties, wil hij ook weten hoe hij met deze cliënt om moet gaan. Wat zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden? Hoe ga je een gesprek met hem aan? Op welke manier moet je hem motiveren? Kun je afspraken met hem maken en vertrouwen geven? Dit zijn allemaal praktische vragen waar Matthijs Heijstek en Henri Koelewijn, beiden orthopedagoog, mee te maken kregen. De teams van hulpverleners waar zij mee werkten liepen hier voortdurend tegenaan. Samen met deze teams hebben zij daarom geprobeerd antwoorden te vinden op deze praktische vragen.

 ARGOS gaat in op vijf belangrijke probleemgebieden van de hechtingsstoornis:

- Existentiële angst: alles en iedereen wordt ervaren als bedreiging;
- Moeite met relaties: er worden alleen lichte oppervlakkige contacten aangegaan en diepere of affectieve relaties worden als bedreigend ervaren;
- Problemen met het geweten: de gewetensontwikkeling is niet goed op gang gekomen;
- Grillig gedrag: om zich staande te houden wordt de wereld om zich heen constant onder controle gehouden;
- Stress: er is meer stress dan gemiddeld en dit wordt minder makkelijk kwijt geraakt via de ‘normale’ weg.


Deel: ' Workshop Omgaan met hechtingsstoornis en verstandelijke beperking '
Lees ook