Mistral teistert klim Mont Ventoux tegen kanker


BEDOIN, 20120903 -- De omstandigheden voor de zesde editie van de beklimming van de Mont Ventoux waren zaterdag 1 september zwaar. Een keiharde mistral teisterde de bijna 1200 deelnemers van Stichting Mont Ventoux. Het was zo erg dat het laatste stuk naar de top werd afgesloten. Windvlagen van tussen de 120 en 140 kilometer maakten het volstrekt onverantwoord het kale deel van de berg te beklimmen.

Het was ook vrijdag al heel slecht weer op de Mont Ventoux, zodat de deelnemers al op de hoogte waren dat de berg slechts tot Chalet Reynard zou kunnen worden beklommen door de ruim 1.100 fietsers, wandelaars, hardlopers en handbikers voor Stichting Mont Ventoux. Die vrees werd dus bewaarheid. Het stichtingsbestuur wilde alle risico's uitsluiten, zeker omdat er ook een 40-tal scholieren van het Estdal College uit Emmen meedeed. Onder de deelnemers waren fietsers, wandelaars, hardlopers, handbikers en rolstoelers.

Nieuw dit jaar was dat de organisatie, zes kilometer onder de top, een soort Holland House had ingericht. Het was imponerend om als deelnemer door een haag van supporters de laatste meters af te leggen. Een luid applaus ondersteunde elke held die de tocht van zestien steile klimkilometers voltooide.
Voor de start van alle groepen deelnemers hield voorzitter Peter Klerk een indringende toespraak over het doel waarvoor iedereen begon aan de tocht: zoveel mogelijk geld genereren voor het KWF en de daaraan gerelateerde goede doelen. Het streefbedrag is 1,5 miljoen. Voor de start werd een minuut stilte gehouden en dat is altijd een emotioneel moment voor de deelnemers. Al die sporters herdenken hun dierbaren en zijn in gedachten bij degenen, die lijden aan de vreselijke ziekte kanker.

Een aantal vrienden van René Gaastra uit Steenwijk besloot in 2007 de fietstocht te ondernemen om hem te ondersteunen in zijn strijd tegen een hersentumor. Toen ging het om nauwelijks vijftig deelnemers, nu zijn het er  dus al meer dan 1.100. Ondanks dit enorme aantal blijft de saamhorigheid als vanouds: iedereen is immers bezig voor hetzelfde doel. Dankzij de inzet van het bestuur, de vele vrijwilligers en sponsors is het evenement mogelijk.

De uiteindelijke opbrengst wordt later dit jaar bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van alle deelnemers. Het geld wordt besteed aan:

Lokale goede doelen:


Geadopteerd onderzoek KWF

Slimme medicijnen voor kinderkanker
Kinderkanker ontstaat doordat tijdens de groei en ontwikkeling van een kind foutjes in het DNA van een of meerdere cellen terecht komen. Als deze foutjes erg genoeg zijn, kan een cel zich ongeremd gaan delen; het wordt een kankercel. De vormen neuroblastoom en acute lymfatische leukemie komen het vaakst voor bij kinderen, bij respectievelijk 25 en 120 kinderen per jaar. De huidige behandelingen zijn niet effectief genoeg om alle patiëntjes te genezen. Ook geven ze vaak vervelende bijwerkingen. Daarom zijn onderzoekers op zoek naar nieuwe medicijnen.


Deel: ' Mistral teistert klim Mont Ventoux tegen kanker '
Lees ook