Global Sepsis Alliance maant Nederland tot actie


DEN HAAG, 20171026 -- Gister tekende Konrad Reinhart, voorzitter van de GSA, de Nederlandse petitie ‘SOS voor sepsis’. Een belangrijk signaal. Sepsis is zonder tijdige behandeling dodelijk en neemt jaarlijks toe met een percentage van 8 tot 13 % in de hoge-inkomenslanden. Professoren, ex-patiënten, naasten en gezondheidszorgprofessionals slaan in deze petitie daarom samen alarm. Met vroege herkenning, buiten en binnen het ziekenhuis, kan veel leed voorkomen worden. Nu nog gaan de meeste mensen die in het ziekenhuis sterven, dood aan sepsis. Geen ziektebeeld is zo wijdverbreid en levensgevaarlijk, en tegelijk zó onbekend. Het roer moet om. Rond ‘sepsis’ moet dringend landelijke voorlichting komen.

[Global Sepsis Alliance maant Nederland tot actie] Genoemde petitie ligt in het verlengde van de oproep van de WHO. Zij nam in mei van dit jaar een resolutie aan waarin alle landen worden opgeroepen tot het ontwikkelen van een Nationaal Actieplan. En dat is nodig. Sepsis is momenteel nog doodsoorzaak nr. 1 op de Intensive Care's in ons land. Initiatiefneemster, Idelette Nutma, is zelf ex-sepsis-patiënt en weet als geen ander hoe elk uur telt bij sepsis. ‘Ik had geen uur later naar de Intensive Care moeten gaan’.  Overlevers wacht bovendien een langdurig herstel (ook zonder IC-opname), zowel fysiek als mentaal; spieren en zenuwen, het immuunsysteem, het brein, ze krijgen allemaal een klap. Ook daarvoor wordt in deze petitie aandacht gevraagd, in lijn met de visie van de Global Sepsis Alliance en de WHO. Overlevers van sepsis moet nazorg worden geboden.

Bewustwording door voorlichting, de (verdere) ontwikkeling van sneltests, en aandacht voor nazorg zijn o.a. noodzakelijke ingrediënten om de stijgende impact en (secundaire) gezondheidszorgkosten door sepsis het hoofd te bieden. Met een toename van kwetsbare groepen, intensieve behandelingen en resistente bacteriën vormt sepsis nu al een snel groeiend probleem. Daarom deze petitie, aan onze overheid, omdat het anders moet én kan. Professionals en getroffenen willen samen het gevoel van urgentie in Nederland op een hoger plan te tillen. Er is een wereld te winnen.  Zie voor de petitie 'SOS voor sepsis, gevraagd: een nationaal actieplan': https://sosvoorsepsis.petities.nl/

Voor meer achtergrondinformatie over de petitie en voor ieder die direct met een sepsis te maken heeft (gehad), als patiënt, naaste of professional: www.sepsis-en-daarna.nl.


Deel: ' Global Sepsis Alliance maant Nederland tot actie '
Lees ook