Budgetpolis is Russisch roulette voor onwetende verzekerden


Behandeling in ongecontracteerd ziekenhuis kan patiënt ernstig duperen

OUDERKERK AAN DE AMSTEL, 20151116 -- In de strijd om de verzekerden rollen de verzekeraars binnenkort weer over elkaar heen. Uiterlijk 19 november publiceren de verzekeraars de zorgpremies en dekkingen van de zorgverzekeringen voor 2016. Verschillende toezichthouders hebben in 2015 de budgetpolissen onderzocht en uiten in diplomatieke bewoordingen hun zorg over het toenemend aantal mensen dat, al dan niet bewust, heeft gekozen voor een budgetpolis of een aanvullende zorgverzekering met snipperdekking

Een budgetpolis is een zorgverzekering die op het eerste gezicht rekening lijkt te houden met het budget van de verzekerden. Maar aan dat budgetteren zijn gemene voorwaarden verbonden die niet in het belang van de verzekerden zijn. Een snipperpolis is een aanvullende zorgverzekering die zich richt op enkele veel gevraagde dekkingen en andere dekkingen wel noemt, maar feitelijk nauwelijks vergoedt. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM ) noemt dit snipperdekking. Met het afsluiten van dergelijke verzekeringen neemt de verzekerde vaak een onbewust risico.

Een budgetpolis is soms goedkoper dan een reguliere zorgverzekering, maar zeker niet altijd. Mensen die zich in de voorwaarden hebben verdiept zijn zich wel bewust van de beperkingen. Zij hebben bewust voor het risico van onder meer achteraf bijbetalen en extra reistijd gekozen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft de verzekeraars dit jaar verzocht de verzekerden beter te waarschuwen voor de nadelen. Zorgverzekeraars kunnen dit dan doen met een bijsluiter bij de polis, maar die ontvangen ze meestal pas in januari 2016.

De AFM  heeft in  november 2015 nog gepubliceerd dat zij de verzekeraars goed in de gaten houdt en dat de dekking van de aanvullende verzekeringen niet uitgehold mag worden. De producten moeten nuttig en veilig voor de consument zijn.

Volgens vergelijkingssite ZorgverzekeringWijzer.nl hadden in 2016 al ruim één miljoen verzekerden een budgetpolis. Veel  overstappers zoeken uitsluitend de laagste premie en verdiepen zich onvoldoende in de voorwaarden waarmee ze vaak het behaalde voordeel weer teniet doen.

Wilfred Mooij
Deel: ' Budgetpolis is Russisch roulette voor onwetende verzekerden '
Lees ook