Zorgverzekering met fysiotherapie verder uitgekleed


Barendrecht, 20171116 -- Zorgverzekeraars bezuinigen per 2018 fors op de dekking van fysiotherapie in de aanvullende verzekering. Pakketten die fysiotherapie vergoeden worden in dekking verlaagd of zelfs volledig geschrapt uit het aanbod van de verzekeraar. Bovendien stijgt de premie voor veel aanvullende polissen. Dat blijkt uit een analyse van ZorgWijzer.nl.

Voor veel mensen speelt fysiotherapie nog altijd een zeer belangrijke rol in de gezondheid. Ongeveer een op de vijf Nederlanders bezoekt minimaal één keer per jaar een fysiotherapeut vanwege klachten aan de spieren of gewrichten. Een groot deel van hen rekent op een goede dekking vanuit zijn/haar zorgverzekering.

Roy van Wensen van ZorgWijzer.nl licht toe: “Het is voor veel mensen erg pijnlijk dat de dekking van fysiotherapie in de aanvullende pakketten door veel zorgverzekeraars wordt verlaagd of dat het gehele pakket wordt geschrapt. Daarnaast worden de aanvullende verzekeringen met vergoeding voor de fysiotherapeut steeds duurder. Een zorgelijke ontwikkeling”. 

Oorzaak

Uit de analyse van de vergelijkingssite blijkt dat bij zeker tien verzekeraars de dekking in aanvullende verzekering voor fysiotherapie is verlaagd of dat het pakket met de fysiovergoeding niet meer is af te sluiten.

Dat de dekking steeds lager wordt of de premie steeds hoger, is een trend van de laatste jaren. Dit benadrukt ook Van Wensen: “Als verzekerden steeds gerichter kiezen voor een polis – als er iets onder de leden is, verzekeren ze zich aanvullend en anders sluiten ze alleen een basisverzekering af– resulteert dit in stijgende kosten en lagere opbrengsten bij een verzekeraar. Dit zorgt ervoor dat de premie van een aanvullend pakket omhoog moet of in dekking wordt beperkt“.

Onbeperkte fysiotherapie

Uit de analyse komt verder naar voren dat het in 2018 opnieuw lastiger en duurder om een aanvullende verzekering af te sluiten die een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Nog maar 7 van de ruim 40 verzekeraars bieden een dergelijke dekking aan. Daar komt bovenop dat 3 van de 7 een medische selectieprocedure hanteren wat er vaak voor zorgt dat de aspirant-verzekerde wordt geweigerd voor de dekking, bij het aanvragen van de verzekering.

Basisverzekering

Het goede nieuws is dat de dekking vanuit de basisverzekering per 2018 iets wordt uitgebreid. Patiënten met artrose aan de heup of knie hebben recht op een vergoeding van 12 behandelingen vanuit het basispakket. Hiervoor betaalt men wel eerst het verplichte eigen risico van 385 euro.

Voor mensen met een chronische aandoening aan de spieren en/of gewrichten geldt er reeds een volledige fysiovergoeding vanuit de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat de aandoening staat vermeld op de ‘chronische lijst’. 


Deel: ' Zorgverzekering met fysiotherapie verder uitgekleed '
Lees ook