Zorgverzekering per 2014; twee stappen vooruit


Breda, 20130725 -- Recentelijk werden al de wijzigingen bekend gemaakt voor het basispakket van de zorgverzekering per 2014. Daarbij viel het op dat er geen grote veranderingen gaan plaatsvinden in het komende jaar en ook grote bezuinigingen blijven uit, zoals vorig jaar nog wel het geval was. Dit mede dankzij het Zorgakkoord, waarin staat dat de noodzakelijke bezuinigingen in de zorg niet voor rekening zullen komen van de consument. De zorgverzekering per 2014 maakt bovendien ook al twee stappen in de goede richting:

1. Geen eigen bijdrage voor Spoedeisende hulp

De overheid was eind vorig jaar van plan om per 2014 een eigen bijdrage te gaan rekenen voor een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuizen. In een gelekt document stond deze maatregel, nadat cijfers verklaarden dat 75 procent van de spoedeisende gevallen geen spoedeisende klacht is. Een bezoek aan de SEH kost het zorgstelsel 250 euro terwijl een huisartsenbezoek slechts 9 euro kost.

In ieder geval gaat deze maatregel definitief niet door voor de volgende jaargang.

2. Psychologische hulp volledig vergoed

In 2013 dekt het basispakket van de zorgverzekering maximaal vijf psychologische behandelingen per jaar, waarbij ook een eigen bijdrage van 20 euro per zitting voor geldt. Per 2014 zal deze beperking van vijf behandeling plus de eigen bijdrage komen te vervallen en zal psychologische hulp volledig worden vergoed vanuit de basisverzekering, die voor iedere Nederland vanaf 18 jaar verplicht is. Hiervoor hoeft dus in de toekomst geen aanvullende verzekering voor afgesloten te worden.

Voor de zorgverzekering in 2014 zijn dit in ieder geval twee stappen in de goede richting. Op Prinsjesdag zal de regering het basispakket definitief gaan onthullen voor het volgende jaar. 


Deel: ' Zorgverzekering per 2014; twee stappen vooruit '
Lees ook