Zes miljoen voor onderzoek naar behandelingen om blindheid te voorkomen


Rotterdams onderzoeksinstituut NIIOS leidt deelproject ARREST Blindness

ROTTERDAM, 20160112 -- ARREST Blindness gaat met een Europese subsidie van zes miljoen euro onderzoek doen naar het voorkómen van blindheid. ARREST Blindness staat voor Advanced Regenerative and Restorative Therapies to combat corneal blindness. Het is een internationaal project met dertien partners uit acht Europese landen dat 1 januari van start ging. Het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery (NIIOS) uit Rotterdam leidt daarbij een van de deelprojecten.

NIIOS ontwikkelde eerder al verschillende technieken om donorweefsel efficiënter te gebruiken en daarmee wereldwijd het tekort aan donorhoornvliezen te ondervangen. Onderzoeksleider en oogarts Isabel Dapena, MD, PhD legt uit: “Nu is het nog zo dat elk donorhoornvlies wordt gebruikt voor één ontvanger. NIIOS werkt aan een concept waarbij het donorweefsel niet ter vervanging dient, maar de resterende hoornvliescellen van de ontvanger weer stimuleren om actief te worden. Deze cellen maken het hoornvlies helder en bevinden zich van nature op een membraan aan de achterkant van het hoornvlies.” Het is al mogelijk om donorcellen op te kweken, zegt Dapena, maar een 'drager' om de cellen zonder schade in het oog in te brengen moet nog worden ontwikkeld. “Precies dat is wat we gaan doen met de Europese subsidie.”

NIIOS werkt voor dit project onder meer samen met Aarhus University in Denemarken en Eye Bank Linz in Oostenrijk. De uitdaging in dit project is om een optimaal protocol te vinden voor het kweken van de cellen op een 'carrier' , die heel dun moet zijn en bovendien dezelfde biomechanische eigenschappen heeft als hoornvlies. “Als dat lukt kunnen we uit één donorhoornvlies meerdere transplantaten verkrijgen en vermindert het tekort navenant”, vertelt dr. Dapena. NIIOS verwacht deze fase binnen de beoogde vier jaar af te ronden. 


Deel: ' Zes miljoen voor onderzoek naar preventieve behandeling van blindheid '
Lees ook