dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Onderzoek: minder kans op dementie als gehoorverlies wordt voorkomen

Uit een bijgewerkte studie, die gepubliceerd is door The Lancet Commissie in 20202 blijkt dat er minder kans is op dementie wanneer gehoorverlies wordt voorkomen. In het rapport staat dat gehoorverlies de grootste aantoonbare risicofactor is voor dementie. Door het dragen van gehoorapparaten en het voorkomen van gehoorschade, kun je dus zelf het risico op dementie verkleinen.

Waardenburg, DATUM – Wereldwijd zijn er 50 miljoen mensen met dementie. Een getal dat volgens het rapport van The Lancet Commissie zal oplopen tot 152 miljoen mensen in 20502. De stijging heeft grotendeels te maken met een ouder wordende en groeiende populatie. Uit het onderzoek blijkt dat je ook zelf kunt bijdragen aan het inperken van dit getal. Dit kan in de zogeheten beïnvloedbare risicofactoren.

Het Lancet rapport

Het rapport dat vorig jaar is gepubliceerd, is een uitbreiding op een eerder onderzoek dat al in 20171 is gepubliceerd. Hierin onderzochten de wetenschappers negen aantoonbare risicofactoren die dementie kunnen veroorzaken – en dus ook voorkomen. Het rapport uit 20202 is een aanvulling op het eerste onderzoek: er zijn drie andere beïnvloedbare risicofactoren bij gekomen.

Beïnvloedbare risicofactoren

Hierdoor zijn er nu in totaal twaalf risicofactoren: gehoorverlies, opleidingsniveau, hoge bloeddruk, roken, obesitas, depressie, gebrek aan lichamelijke activiteit, diabetes, weinig sociaal contact, overmatig alcohol gebruik, hersenletsel en luchtvervuiling. Al deze factoren kunnen samen 40% van de dementiegevallen vertragen of zelfs voorkomen.

Gehoorverlies en dementie

Gehoorverlies is één van deze twaalf risicofactoren en geen onbelangrijke. In 20171 werd al aangetoond dat het de grootste beïnvloedbare risicofactor is voor dementie, maar nu weten we zeker dat ook het dragen van gehoorapparaten en het voorkomen van gehoorschade bijdraagt aan het voorkomen of vertragen van deze ziekte. Zo is er een groter risico op dementie wanneer ons gehoor al met 10dB verslechterd. Ter indicatie: 10 dB is net hoorbaar en is te vergelijken met een normale ademhaling. Maar uit het nieuwe Lancet rapport blijkt dat gehoorverlies alleen werd geassocieerd met een slechtere cognitie bij degene die geen gebruik maakten van een gehoorapparaat. Het dragen van een gehoorapparaat draagt dus bij aan het voorkomen van dementie.

De belangrijke rol van gehoorapparaten

Om de link tussen gehoorverlies, dementie en gehoorapparaten aan te tonen, wordt er in het rapport gekeken naar een Amerikaanse studie. Hiervoor werden 2040 50-plussers iedere twee jaar ondervraagd over een totale periode van achttien jaar. Deze studie vond een directe vertraging van de verslechtering van het geheugen, na het in bruik nemen van een hoortoestel/gehoorapparaat.

Gehoorapparaten verminderen de kans op dementie

Dit betekent dat een gehoorapparaat een goede beschermingsfactor is voor geheugenverlies en daarmee dementie kan vertragen. Het is daarom geen gek idee om tijdig te kiezen voor een gehoorapparaat.

Aanbevelingen van de Lancet commissie

Vanuit het rapport van The Lancet Commissie2 zijn er ook een aantal aanbevelingen gedaan op het gebied van gehoorverlies en dementie. Deze aanbevelingen zijn als volgt:

Voorkom gehoorschade tijdig

Gehoorschade is vaak lastig of soms helemaal niet te genezen. Het voorkomen van deze gehoorschade is daarom één van de twee aanbevelingen van het Lancet Rapport2. Dit kan bijvoorbeeld door beschermende oordopjes te dragen naar een concert waar harde muziek wordt gedragen. Draag deze beschermende oordopjes ook wanneer je nog jong bent. Gehoorschade kun je namelijk oplopen op iedere leeftijd. 

Gebruik gehoorapparaten bij gehoorverlies

Het rapport2 toont tevens aan dat het dragen van een gehoorapparaat bijdraagt aan het verminderen van gehoorverlies en daarbij ook dementie vertraagt. De onderzoekers moedigen je daarom aan om je gehoor regelmatig te testen en op tijd te kiezen voor een hoortoestel.

Test je gehoor met de gehoortest van Van Boxtel

Je gehoor testen kan bij Van Boxtel. Met meer dan 50 hoorwinkels, zit er altijd een filiaal in de buurt waar je een gehoortest kunt laten doen. Nu we weten hoe belangrijk gehoorverlies is voor het verkleinen van de kans op dementie, raden we alle 55-plussers aan om jaarlijks een gehoortest te doen. Zo ben je er vroeg bij mocht er sprake zijn van gehoorverlies.

Vind je nieuwe gehoorapparaat bij Van Boxtel

Aan het dragen van een gehoorapparaat kleven nog veel vooroordelen. Zo zouden ze moeilijk te gebruiken zijn, niet efficiënt werken en niet modieus zijn. Niets is minder waar. Bij hoortoestelspecialist Van Boxtel vind je het hoortoestel dat past bij jouw behoeftes. Persoonlijke aandacht en goede service staan bij ons immers centraal. Meer weten over onze (online) gehoortest? Op deze pagina over onze online hoortesten vind je alle informatie.

Voetnoten:

 G Livingston, A Sommerlad, V Orgeta, et al. Dementia prevention, intervention, and care.

The Lancet. July 20, 2017.

2 G Livingston, Jonathan Huntley, Andrew Sommerlad, et al. Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission. The Lancet. July 30, 2020.

Populair