Nieuwe behandeling beschikbaar voor maagdarmklachten


Tempocol (pepermuntolie) beschikt over een solide wetenschappelijke basis als behandeling voor maagdarmklachten

AMSTERDAM, 20140717 -- Pepermuntolie wordt sinds kort vrij verkocht in hoge dosis als geregistreerd geneesmiddel onder de merknaam Tempocol. In het maagdarmstelsel werkt het als pijnstillend, spierontspannend en antibacterieel. Momenteel wordt Tempocol op de Nederlandse markt aangeraden voor lichte spasmen van het maagdarmkanaal, buikpijn en flatulentie. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) onderzoekt of de toelating van Tempocol nog verder kan worden uitgebreid.

Alhoewel buikkrampen en klachten van het maagdarmstelsel erg frequent zijn (12-37% van de Europeanen heeft er regelmatig last van) zijn er weinig effectieve behandelingsopties. Meestal wordt een aanpassing van het dieet voorgesteld (meer of minder vezels) of krijgt de patiënt een medicijn op voorschrift. Van pepermuntolie zijn er verschillende wetenschappelijk studies die de effectiviteit aantonen voor de behandeling van maagdarmklachten, bovendien is het sinds kort vrij beschikbaar in hoge dosis als geregistreerd geneesmiddel in maagsapresistente capsules (Tempocol).

Pepermunt is een natuurlijke kruising van 2 muntsoorten die doorheen heel Europa terug gevonden wordt en sinds mensenheugenis gebruikt wordt ter behandeling vaan maagdarm klachten. Het is echter pas recent dat er ook een wetenschappelijke basis wordt opgebouwd rond dit gebruik. Het belangrijkste bestanddeel van pepermunt(olie) is menthol. De meest gekende eigenschap van menthol op het maagdarmstelsel is zijn ontspannende werking op gladde spieren (spiertype van het maagdarmstelsel). Het is geweten dat dit effect gemedieerd wordt via blokkade van calcium kanalen op de gladde spiercellen welke de contractiliteit van deze cellen remt. Deze eigenschap van menthol vormt de oorspronkelijke basis voor zijn werkzaamheid tegen pijn geassocieerd aan spasmen van het maagdarmstelsel.

Sinds kort is er echter ook overtuigende informatie dat menthol een krachtige activator is van een moleculair kanaal dat zich bevindt op zenuwuiteinden in het maagdarmkanaal (TRPM8 kanalen) en zo indirect pijngewaarwording dempt veroorzaakt door mechanische rek, milde verzuring en krachtige kruiden als capsaïcine uit rode pepers. Bovendien bestaat er in de wetenschappelijke literatuur ook bewijs voor de antibacteriële werking van menthol welke verantwoordelijk geacht wordt voor effecten op langere termijn na stopzetting van de behandeling.

Deze 3 werkingsmechanismen maken van pepermuntolie een erg interessante behandelingsoptie voor maagdarmklachten. De werkzaamheid van menthol veroorzaakt, net zoals elk ander werkzaam geneesmiddel, neveneffecten. De belangrijkste is brandend maagzuur of reflux (waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat menthol de bovenste delen van de maag relaxeert), maar ook droge mond, pepermuntsmaak, hoofdpijn, huiduitslag en een brandend gevoel aan de anus zijn gerapporteerd. Deze neveneffecten zijn echter van dien aard dat het geneesmiddel als veilig gezien wordt en vrij verkocht kan worden.

Alhoewel pepermuntolie reeds beschikbaar was als ongeregistreerd product in lage dosis (50 mg) wordt pepermuntolie nu vrij verkocht als geregistreerd geneesmiddel in hoge dosis (182 mg) in maagsapresistente capsules (om brandend maagzuur te vermijden en een optimale levering aan het darmstelsel te garanderen) als Tempocol. Momenteel wordt Tempocol enkel aangeraden voor lichte spasmen van het maagdarmkanaal, buikpijn en flatulentie. De Nederlandse autoriteiten erkennen het gebruik van Tempocol niet voor Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), echter het MUMC te Maastricht startte recentelijk een groot onderzoek rond het gebruik van Tempocol voor PDS in Nederland. Als de resultaten in lijn liggen met eerder verricht internationaal onderzoek valt het te verwachten dat Tempocol ook in Nederland in de toekomst zal worden aangeraden voor PDS. Tot het zover is, mag Tempocol alleen gebruikt worden voor de goedgekeurde indicaties (lichte spasmen van het maagdarmkanaal, buikpijn en winderigheid).

De formuleringen in dit persbericht zijn in overeenstemming met de registratie van Tempocol door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).


Deel: ' Nieuwe behandeling beschikbaar voor maagdarmklachten '
Lees ook