'Niet voedingsvet maar suiker maakt je dik'


Suikertaks veel effectiever tegen overgewicht dan vettaks

BUREN, 20120507 -- Bijna de helft van de Nederlanders is te dik. Dat zijn ruim 8 miljoen mensen die een verhoogd risico lopen op chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg pleit voor een vettaks, maar volgens Harriët Verkoelen, auteur, diëtist en diabetesverpleegkundige, is een suikertaks een veel effectiever middel om de strijd tegen overgewicht aan te gaan. “Niet voedingsvet maar suiker maakt je buik dik,” aldus Verkoelen.

Vet is geen dikmaker, suiker wel
“Vet is niet slecht, zelfs verzadigd vet niet,” zegt Harriët Verkoelen. “De afgelopen decennia zijn we overspoeld met anti-vetcampagnes waarin gezegd werd dat vet slecht is. We zijn minder vet gaan eten, maar nog nooit zijn zoveel mensen te dik geweest. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat voedingsfabrikanten het vet uit hun producten gaan halen en daarvoor in de plaats suiker gaan gebruiken. Denk aan de talloze light en magere producten. Suiker is de grote boosdoener van obesitas en niet vet. Vet is een belangrijke bouwstof voor de hersenen en een belangrijke energiebron. Het voedingsvet dat we eten is iets totaal anders dan het lichaamsvet. Het zijn juist de suikers die mensen binnen krijgen die worden omgezet in lichaamsvet. Natuurlijk moet je ook weer niet overdadig zijn maar het is bijvoorbeeld veel gezonder om roomboter te eten dan fabrieksmatig sterk bewerkte dieetboter. Een suikertaks in plaats van een vettaks zou daarom veel effectiever zijn in de strijd tegen overgewicht en diabetes."

Stijging overgewichtdiabetes
Harriët Verkoelen maakt zich zorgen over de enorme toename van overgewichtdiabetes door verkeerde voeding. Suikers hebben negatieve effecten die vetten niet hebben. Ze verhogen het cholesterolgehalte, veroorzaken kwalijke stoffen in het bloed, zijn meer verslavend en leiden steeds vaker tot diabetes. Toegevoegde suikers hebben geen enkel nut, terwijl de mens altijd vet nodig heeft voor een goede gezondheid, ook verzadigde vetten. In haar boek ‘Andere gezonde voeding. Lage bloedglucosewaarde, hoge vetverbranding’ pleit Verkoelen voor koolhydraatarme en dus suikerarme voeding. “Als mensen met overgewicht koolhydraatarmere voeding zouden nuttigen, zou dat Nederland miljoenen op medicijnkosten besparen. Ook draagt koolhydraatarme voeding bij aan een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk, wat leidt tot een vermindering van hart- en vaatziekten,” aldus Harriët Verkoelen.

Over Harriët Verkoelen
Harriët Verkoelen is diëtist, diabetesverpleegkundige en schrijfster van het boek ‘Andere gezonde voeding. Lage bloedglucosewaarde, hoge vetverbranding’. Verkoelen heeft 25 jaar ervaring als diëtist en diabetesverpleegkundige. Zij heeft duizenden mensen, waaronder diabetici, begeleid naar een gebalanceerder voedingpatroon waardoor zij zich gezonder en fitter voelen. Zowel in haar diëtistenpraktijk Prima Vita als online geeft zij voedingsadviezen aan mensen die gezonder willen eten, willen afvallen of beter willen leven met diabetes en hun medicijngebruik willen verminderen. Soms kunnen mensen met Diabetes type 2 zelfs helemaal met insuline-injecties stoppen na het volgen van haar voedingswijze.

Eind 2012 verschijnt Harriët Verkoelen’s tweede boek over gezonde voeding. 

www.harrietverkoelen.nl


 


Deel: ' 'Niet voedingsvet maar suiker maakt je dik' '
Lees ook