Nieuwe aanpak keert diabetes om


AMSTERDAM, 20131220 -- Diabetes type 2 kan omkeerbaar zijn, voor wie zijn leefstijl structureel aanpast door vooral ánders, veelal smaakvoller, te gaan eten. Omkeerbaar wil zeggen dat er minder medicijnen nodig zijn, complicatierisico’s afnemen en zorgkosten dus sterk dalen. Bovenal verbetert de kwaliteit van leven enorm. Stichting Voeding Leeft heeft in samenwerking met de overheid (InnovatieNetwerk) een uniek groepsprogramma ontwikkeld, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en de succesvolle praktijkervaring van meerdere artsen en diëtisten uit het netwerk van de stichting.

Geen dieet

Bij deze aanpak gaat het niet om minder eten, maar vooral om ánders eten. Dit blijkt makkelijker vol te houden en toch tot verbetering in het gewicht en de bloedglucosewaarden te leiden, ook op de langere termijn. Stichting Voeding Leeft start binnenkort met een groepsprogramma waarin mensen met diabetes type 2 volgens deze succesvolle voedingsaanpak gedurende een half jaar intensief worden begeleid om hun leefstijl structureel te verbeteren. Door middel van o.a. voedingsadvies, motivatietraining en kookworkshops krijgen de deelnemers grip op hun diabetes. Ze worden begeleid door een multi-disciplinair behandelteam van huisarts, diëtist en kok. Door veel in groepen en met online coaching te werken wordt er efficiënt gebruik gemaakt van de tijd van de behandelaars. 

Zelfzorg en kostenbesparing

Met dit programma ligt de regie voor de aanpak van de ziekte waar hij hoort te liggen: bij de patiënt. Die neemt zelf het heft in handen en investeert tijd en geld in het verbeteren van zijn gezondheid. Door het goed reguleren van de bloedglucose, het verminderen van medicatie en het uitstellen tot mogelijk zelfs afstellen van complicaties levert deze aanpak op termijn een fikse besparing in zorgkosten op. De totale medische kosten aan diabetes bedragen nu ca. € 4 miljard en indirect voor de ‘BV Nederland’ nog eens € 6 miljard. Niet voor niets noemt minister Schippers in haar brief aan de Tweede Kamer van 3 december jl. dit initiatief als een goed alternatief voor de interventies die in eerste instantie uitgaan van het voorschrijven van medicijnen.

Stichting Voeding Leeft

Het programma is ontwikkeld door de stichting Voeding Leeft, in samenwerking met InnovatieNetwerk (onafhankelijk onderdeel van ministerie van Economische Zaken). Voeding Leeft is een onafhankelijke stichting die als doel heeft consumenten en artsen te activeren verse, levende voeding als een basismedicijn te gaan zien bij chronische klachten en ziektes. Zij bestaat uit een netwerk van artsen en hoogleraren uit diverse Academische Ziekenhuizen en de Gezondheidsraad. Het nieuwe behandelprogramma wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar, met financiële ondersteuning door InnovatieNetwerk en een eigen bijdrage van de deelnemer zelf. 


Deel: ' Nieuwe aanpak keert diabetes om '
Lees ook