Het keto-dieet werd een rage in 2018 in de VS. In dat jaar was dit dieet het meest gezocht op Google. Ook in Europa zijn er inmiddels veel mensen die af willen vallen met dit dieet. Maar wat is het keto dieet precies? Waar is het op gebaseerd en kan je het goed volhouden? Val je ermee af en misschien nog belangrijk: kan je ermee op je gewenste gewicht blijven? Alles begint met een gezonde voeding. In deze tekst lees je meer over het keto-dieet.

Wat is een keto-dieet?

Het keto-dieet of ketogeen dieet is een extreem koolhydraatarm dieet. Je eet daarbij extra vet en veel minder koolhydraten. Het is niet de bedoeling dat je er maar ‘op los’ eet. Je dagelijkse caloriebehoefte wordt echter geleverd door 80% vetten, 10-15% eiwit en maar 5% koolhydraten. Dat is een compleet andere wijze dan waarop je gewend bent om te eten. Het dieet is overigens niet nieuw zoals wel eens wordt beweerd. Het werd ook in de jaren 20 van de vorige eeuw toegepast, vaak therapeutisch.

Waarop is het gebaseerd?

Ons lichaam maakt het liefst energie die we dagelijks nodig hebben uit suikers en koolhydraten zijn daar er rijk aan. Als je begint met dit veranderde voedingspatroon zal je lichaam in eerste instantie ook water verliezen. De verbranding van suiker heeft meer water in het lichaam nodig dan vet. Als het lichaam geen suikers genoeg meer heeft om te verbanden voor de benodigde energie gaat het over op verbranding van vet. Dit gebeurt in de lever en bij dit proces worden ketonen gevormd die als alternatieve brandstof worden gebruikt.

Val je af met een keto-dieet?

Net als met andere diëten kan je met een keto dieet alleen afvallen als je minder caloriën binnenkrijgt dan je gebruikt. Het is derhalve de bedoeling dat jij je strikt aan de hoeveelheden voedsel binnen de genoemde categorieën houdt en daarbij op een gezonde manier gaat bewegen. De toegestane hoeveelheden voedsel voor het keto dieet kan je op het internet vinden. Bij toepassing van het dieet wordt door gebruikers gezegd dat je ook minder gaat eten en dat zorgt uiteraard er ook voor dat je sneller afvalt.

Is een keto-dieet goed vol te houden?

Met een keto dieet eet je andere zaken dan je gewend was, bijvoorbeeld meer rood vlees en andere producten waarin veel vet zit. Net zoals ieder dieet gaat dit na een tijdje vervelen omdat je de variatie mist. Kies dit dieet dan ook voor een gericht gewichtsverlies in een beperkte periode.

Blijf je na een keto-gewicht op het gewenste gewicht?

Het antwoord ligt voor de hand. Als je weer overgaat op je vroegere eetpatroon met koolhydraten bestaat het risico dat je ook meer gaat eten en te veel calorieën binnenkrijgt. Let derhalve op je voeding en blijf bewegen.

Is een keto dieet veilig?

In het keto-dieet wordt in principe geen onderscheid gemaakt tussen verzadigde en onverzadigde vetten. In het begin van de 20e eeuw was nog niet bekend dat er verschillen bestonden tussen deze vetten. Omdat inmiddels duidelijk is dat een te grote hoeveelheid verzadigde vet niet goed voor je is, kan je beter kiezen voor een mix van beide soorten bij je dieet.

Deel: ' Wat je moet weten over een keto-dieet '


Lees ook