Samenwerking Cells4Health en Neuronax

LEUVENHEIM, 20060420 -- Cells4Health heeft een ontwikkel- en licentieovereenkomst gesloten met Neuronax en Inserm. Het doel van de samenwerking is om te komen tot een peptide dat beschadigde zenuwen herstelt. De nieuwe peptide draagt de naam C4H-NX-peptide. Neuronax zal de preklinische ontwikkeling van het C4H-NX-peptide verzorgen, waarna Cells4Health het klinische onderzoek en het in de markt zetten van de peptide voor haar rekening neemt.


Samenwerkingspartners
Cells4Health is een Zwitsers en Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in het leveren van autologe stamceltherapieën. Haar partner Neuronax is een jong bio-farmaceutisch bedrijf uit Frankrijk. Inserm tenslotte is een publieke instelling die valt onder de ministeries van Onderzoek en Gezondheid in Frankrijk. Inserm is als derde partij betrokken bij de samenwerking omdat deze instelling mede-eigenaar is van het patent.

Preklinische studies
Neuronax voerde al een aantal veelbelovende preklinische studies van het C4H-NX-peptide uit. Het peptide stimuleert het opnieuw groeien en herstellen van de zenuwen. Ook heeft het een stimulerende invloed op de stamcellen. "Neuronax focust op het ontwikkelen van potentiële medicijnen voor ongeneeslijke aandoeningen van het zenuwstelsel. "We hebben een technologisch platvorm opgezet om neuro-actieve verbindingen te karakteriseren. Met behulp daarvan ontwikkelt Neuronax therapeutische behandelingen om traumatische en degeneratieve aandoeningen van het zenuwstelsel te genezen." Aldus dr. Stéphane Gobron de wetenschappelijk directeur van Neuronax. Neuronax zal dit jaar een wetenschappelijke publicatie over dit onderwerp uitbrengen.

Hoop voor patiënten
"Cells4Health zal de C4H-NX-peptide ontwikkelen voor therapieën bij patiënten met een dwarslaesie, multiple sclerose (MS) en mensen die een herseninfarct (CVA) hebben gehad", aldus dr. C. Kleinbloesem, algemeen directeur van Cells4Health.
De moeder van Joe, een dwarslaesie patiënt uit de Verenigde Staten vertelt: "The other thing that Cells4Health does is assist or empower HOPE! Hope is the very essence of life and for those with SCI, hope is what allows them to continually face another day with a smile despite the hardships and nightmare of SCI".

Onderzoek
Het programma is opgesplitst in drie studies. Allereerst een studie over de behandeling van dwarslaesie patiënten, ten tweede een studie over MS en ten derde over de behandeling van CVA patiënten. Het verkrijgen van de "Orphan Drug Status" voor MS en dwarslaesie indicaties zal deze studies versnellen. Daarna kan het bedrijf de autorisatie krijgen om het peptide op de markt te brengen.
Dit programma wordt later uitgebreid met het ontwikkelen van therapieën voor andere neurodegeneratieve aandoeningen. ALS, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, Plexus Brachiale en de ziekte van Huntington zijn zulke neurondegeneratieve aandoeningen. "Te zijner tijd kan de peptide-therapie met de autologe stamceltherapie gecombineerd worden om de effectiviteit van de behandelingen te maximaliseren", aldus Kleinbloesem.

Deel: ' Samenwerking Cells4Health en Neuronax '
Lees ook