Dialysepatiënten gebaat bij aanvulling vitamine K2


AMSTERDAM/BEIROET, 20170628 -- Nierdialyse-patiënten lopen extra risico op hart- en vaatziekten door de aanwezigheid van een risicofactor die in verband staat met een gebrek aan vitamine K2. Nieuwe studieresultaten uit Libanon, gepubliceerd in BMC Nephrology, laten dit opnieuw zien. Libanese nefrologen (nierspecialisten) bevestigen hiermee de eerdere bevindingen van Europese collega’s.

Verkalking van de bloedvaten is een bekend verschijnsel bij dialysepatiënten en geeft een verhoogd risico op overlijden. De laatste jaren groeit het bewijs dat, naast de bekende risicofactoren bij nierpatiënten, vooral ook een tekort aan vitamine K2 een belangrijke invloed heeft op vaatwandverkalking bij chronische nier- en dialysepatiënten [1-3].

In het nieuwe Libanese onderzoek kregen 50 dialysepatiënten vier weken lang dagelijks 360 microgram vitamine K2 in de vorm van menaquinone-7 (MK-7). Dit resulteerde in een afname van 86% van een vitamine K-afhankelijk proteïne in het bloed die als marker kan dienen voor het risico op verkalking van de bloedvaten [4].

Deze marker (MGP) komt voor in de inactieve vorm  en in de actieve vorm. Hierbij is vitamine K2 nodig om MGP in de geactiveerde vorm te brengen. Hoe hoger de bloedspiegels van actief MGP ten opzichte van die van niet-actief MGP, hoe beter de vitamine K2-status. Dit staat in verband met een lager risico op hart- en vaatziekten.

Voordat de voedingssuppletie startte werd eerst de vitamine K-status bepaald aan de hand van de MGP-bloedspiegels. De bloedspiegels van inactief MGP bleken extreem hoog te zijn in deze patiëntengroep. Dit liet een duidelijk verband zien met de mate van verkalking van de aorta. Hoge bloedspiegels van inactief MGP stonden in relatie met hoge scores van vaatwandverkalking [4].

De onderzoekers concluderen dat vitamine K-tekort in sterke mate voorkomt bij dialysepatiënten en een duidelijk verband vertoont met vasculaire calcificatie. Verdere studies zijn nog nodig om veranderingen in vasculaire verkalking vast te kunnen stellen bij dialysepatiënten die vitamine K2 krijgen gedurende een langere periode [4].

Een tweede, nieuw gepubliceerde studie in BMC Nephrology laat zien dat bepaalde medicijnen die voorgeschreven worden bij chronische nierziekten (calcium- en lanthaancarbonaat houdende fosfaatbinders) mede een oorzaak kunnen zijn van een lage vitamine K-status. Deze medicijnen, die de progressie van vasculaire verkalking af moeten remmen, belemmeren de opname van vitamine K doordat ze in het spijsverteringkanaal binden aan vitamine K [5]. Deze experimentele studie werd uitgevoerd door Nederlandse onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam. 


Bronnen:
  1. Schlieper G, Westenfeld R, Krüger T, et al. Circulating nonphosphorylated carboxylated matrix gla protein predicts survival in ESRD. J Am Soc Nephrol. 2011 Feb;22(2):387-95.
  2. Westenfeld R, Krueger T, Schlieper G, et al. Effect of vitamin K2 supplementation on functional vitamin K deficiency in hemodialysis patients: a randomized trial. Am J Kidney Dis. 2012 Feb;59(2):186-95. Epub 2011 Dec 9
  3. Caluwé R, Vandecasteele S, Van Vlem B, et al. Vitamin K2 supplementation in haemodialysis patients: a randomized dose-finding study. Nephrol Dial Transplant. 2013 Nov 26.
  4. Aoun M, Makki M, Azar H, et al. High Dephosphorylated-Uncarboxylated MGP in Hemodialysis patients: risk factors and response to vitamin K(2), A pre-post intervention clinical trial. BMC Nephrol. 2017 Jun 7;18(1):191.
  5. Neradova A, Schumacher SP, Hubeek I, et al. Phosphate binders affect vitamin K concentration by undesired binding, an in vitro study. BMC Nephrol. 2017 May 2;18(1):149.


Deel: ' Dialysepatiënten gebaat bij aanvulling vitamine K2 '
Lees ook