Vanaf 12 november is het weer mogelijk om van zorgverzekering te wisselen. Dat kan in principe tot 31 december. De enige voorwaarde om te kunnen wijzigen is dat je de premie van je huidige verzekering hebt betaald. Het jaar 2020 is gedomineerd door de coronacrisis en wellicht loopt deze nog door in 2021. Hoewel de kosten voor de behandeling van patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen aanzienlijk zijn geweest, kon dit ten dele worden gecompenseerd omdat de andere behandelingen vaak werden uitgesteld.

Naar verwachting zal de basispremie in 2021 stijgen met gemiddeld € 59. De eerste nieuwe premie die inmiddels bekend is geworden gaat met € 78 per jaar omhoog. Wijzigen van verzekering is niet alleen mogelijk door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Uiteraard kan je ook kiezen voor een andere dekking bij je huidige verzekeraar. Net als vorige jaren zullen er in 2021 ook weer wijzigingen zijn in het basispakket. Daarover is nog niets bekend.

Vergelijken van de zorg

Misschien ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering of wellicht naar de beste dekking in jouw specifieke situatie en ga je zorg vergelijken. In ieder geval is het verstandig om een goede vergelijkingssite te zoeken zodat je behalve een aantrekkelijke premie ook een passende dekking krijgt. Hoewel de meeste verzekeringsmaatschappijen meerdere soorten polissen aanbieden kunnen die verdeeld worden in 3 groepen:

Restitutie-polis

Bij een restitutie-polis kan je in principe van alle zorg gebruik maken en zelf de keuze maken. In theorie moet je de kosten declareren en krijg je deze na aftrek van het eigen risico gerestitueerd. In de praktijk worden de meeste rekeningen direct voldaan.

Natura-polis

Bij een natura-polis kan je gebruikmaken van de zorg waarmee de verzekeringsmaatschappij een contract heeft afgesloten. Meestal geldt dat voor alle ziekenhuizen in Nederland. Maar bijvoorbeeld bij fysiotherapeuten en andere zorgverleners kan de keuze beperkt zijn. De zorgverzekeraar betaalt de kosten direct en brengt jou het eigen risico in rekening.

Combinatiepolis

Bij een combinatiepolis kan je wel alle zorg zelf kiezen maar heeft de verzekeraar geen contract met alle zorgverleners. Daardoor kan het voorkomen dat je voor een bepaalde behandeling maximaal een bepaald tarief krijgt vergoed. Het kan dus mogelijk zijn dat je bij een niet gecontracteerde fysiotherapeut bij moet betalen.

Overige bijzonderheden

Het vergelijken van de basispolis is relatief eenvoudig omdat je op basis van de bovengenoemde soorten polissen en het tarief de keuze kan maken. Bij een aanvullende polis ligt dat vaak minder eenvoudig omdat de zorg die begrepen is in de aanvullende voorwaarden vaak veel opties biedt. Het is daarom aan te raden om een zorgverzekeringsvergelijker te gebruiken waar al een duidelijke omschrijving wordt gegeven van de keuzes die de verschillende maatschappijen bieden.

Ook wordt vaak de mogelijkheid geboden van een extra eigen risico welke wordt verrekenend in een lagere premie. Uiteraard is het onmogelijk te voorspellen welke zorg jij in een aankomend jaar nodig zal hebben. Het is echter wel iets om over na te denken bij het afsluiten van een polis.

Deel: ' Zo kies jij de juiste zorgverzekering voor 2021 '


Lees ook