Kanteling ouderenzorg vanuit welbevinden


Uitkomsten Integraal Ouderenproject Noord- en Oost Groningen nu online

DELFZIJL, 20150413 -- Vanaf vandaag is de website www.welnu.nu beschikbaar: een website, waarop resultaten, conclusies en ervaringen uit het Integraal Ouderenproject Noord- en Oost-Groningen, met de rest van Nederland worden gedeeld. De uitkomsten van het project werden 8 april op feestelijke wijze gepresenteerd tijdens de slotbijeenkomst in Theater De Molenberg in Delfzijl, midden in de regio waar het project plaatsvond. Op de website staan documentaires over ‘de Kanteling van de Ouderenzorg’, met voorbeelden van ‘ouderenzorg op basis van welbevinden’. Minister Edith Schippers kreeg eerder die dag tijdens een werkbezoek aan het UMCG al de brochure en film overhandigd door programmamanager Antoinette van Etten.

Narratieve verantwoording

"Ouderenzorg op basis van welbevinden kan kosten besparen", stelt hoogleraar Ouderengeneeskunde Joris Slaets. Hij toont zich vol vertrouwen dat de kanteling in de Ouderenzorg in Nederland gaat slagen, maar schetst wel een paar belangrijke verantwoordelijkheden voor gemeenten, zorgbestuurders en zorgverzekeraars. "Bestuurders meoten de kanteling faciliteren, in plaats van frustereren. Ze moeten afstand durven nemen van de normatieve en centralistische kaders en die opschuiven richting narratieve methodes van verantwoording, waarin meer diversiteit mogelijk is!"

Start van de transitie

Programmamanager Antoinette van Etten noemde in haar openingswoord de afsluiting van het project een stap in het proces van de kanteling, leidend tot een nieuw perspectief in de ouderenzorg: die van de ouderen zelf. "Zorgaanbieders moeten uitgaan van de wensen van ouderen: dat kwam duidelijk uit het project naar voren", aldus Van Etten. "Niet de beperkingen of aandoeningen moeten centraal staan, ook niet de leeftijd van mensen of het zorgaanbod, maar vooral het welbevinden en leefplezier van ouderen. Dankzij het screeningsinstrument dat we hebben ontwikkeld kunnen we zorgaanbieders laten zien wat ouderen belangrijk vinden en waar zij behoefte aan hebben. Wij hopen anderen te inspireren met de film en website."


Deel: ' Kanteling ouderenzorg in Noord- en Oost-Gronongen vanuit welbevinden '


Lees ook