Lijden bij Alzheimer is te verlichten


AMSTERDAM, 2017020 -- De medische wetenschap en de farmaceuten zijn al jaren op zoek naar het medicijn tegen Alzheimer, zonder echte resultaten tot nu toe. Een nieuwe benadering richt zich op het verlichten van het lijden met een voedingssupplement. Een N=1 casestudie van Frans Saris toonde aan dat hier wel een effect is te zien.

Frans Saris beschrijft in een voorpublicatie in De Correspondent de casus van zijn vrouw. Zij reageerde niet erg goed op oxazepam, zij was niet meer zichzelf en leed daaronder. Dat is kenmerkend bij mensen met Alzheimer; het feit dat zij de omgeving niet meer snappen geeft zoveel stress dat zijn daaronder lijden. Frans Saris beschrijft dat hij merkte dat zijn vrouw rustig werd als hij haar in zijn armen nam. Hij begon te vermoeden dat het stresshormoon cortisol en het knuffelhormoon oxytocine hier aan het werk moesten zijn. Hij vermoedde dat mensen met Alzheimer door een sociaal isolement een tekort ontwikkelen aan het hormoon oxytocine en daardoor nog meer last krijgen van stress. Vervolgens kwam hij op het idee om het natuurlijke middel OXTR te gaan toedienen, in overleg met de behandelend arts. Dit middel stimuleert het lichaam tot de natuurlijke aanmaak van oxytocine. Tot zijn verbazing zag Frans Saris dat zijn vrouw hier net zo goed op reageerde als op zijn aanraking. Zij begon weer te stralen.

De casus van mevrouw Saris is er één waarvan je hoopt dat deze voor meer mensen mogelijk is. Onderzoek naar de werking van dit natuurlijke middel zal dat uit moeten wijzen. Voorlopig geldt hier een oude Joodse wijsheid: wie één mens redt, redt de hele wereld.


Deel: ' Lijden bij Alzheimer is te verlichten '
Lees ook