Per dag minstens 25 doden als gevolg van een CVA


Een beroerte (CVA) kan voorkomen worden.

AMERSFOORT, 20110502 -- Dinsdag 10 mei 2011 organiseert de Nederlandse CVA-vereniging voor de 7e keer de Europese Dag van de Beroerte. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor het CVA, ook wel beroerte genoemd. Een CVA is een hersenbloeding of herseninfarct en in Nederland worden meer dan 100 mensen per dag erdoor getroffen. Het is een van de meest levensbedreigende aandoeningen met circa 10.000 doden per jaar. Daarnaast is het de grootste oorzaak van invaliditeit in Nederland.

Het aantal slachtoffers van een CVA is groot. In vergelijking met bijvoorbeeld verkeersslachtoffers: in het verkeer vallen circa 650 doden per jaar. Ten gevolge van een CVA komen dus per jaar ruim vijftien keer meer mensen om het leven, in totaal circa 10.000 doden. Daarom moet er méér aandacht zijn voor het voorkomen en herkennen van een CVA. Van alle aandoeningen is het CVA één van de eenvoudigste aandoeningen die voorkomen kunnen worden. Met een aanpassing van de levensstijl wordt het risico op het krijgen van een hersenbloeding of herseninfarct  sterk verminderd. Iedereen, jong en oud, kan door een CVA getroffen worden. Een CVA kan ernstige zichtbare en onzichtbare gevolgen hebben waardoor het leven van getroffenen en hun gezin drastisch verandert.

Voorlichting en risicometingen

Op ruim 125 locaties worden op dinsdag 10 mei 2011 diverse activiteiten georganiseerd. Ziekenhuizen, revalidatiecentra en andere zorggerelateerde instellingen zullen op deze dag het CVA extra aandacht geven door informatie en voorlichting. Op de meeste plaatsen is er een informatiemarkt en zijn er voorlichtingsbijeenkomsten. Tevens bieden diverse instellingen gratis risicometingen aan. Meting van bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, hartslag, gewicht of berekenen van de Body Mass Index (BMI).

CVA on Tour

Met een vijfdaagse fietstocht door getroffenen wordt van vrijdag 6 mei tot en met dinsdag 10 mei 2011 extra aandacht gevraagd voor de Europese Dag van de Beroerte. Vanuit 4 districten in Nederland starten tientallen fietsers om, na een tocht van ruim 200 kilometer, op dinsdag 10 mei op het Neude samen te komen voor de grote slotmanifestatie. Hier worden de deelnemers verwelkomd door de burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen en de Tweede Kamerleden Pia Dijkstra en Hans Spekman. Ook zal hier de nieuw ontwikkelde oefengids voor CVA-getroffenen officieel worden gepresenteerd.

CVA en Kunst

Voor het Gelre ziekenhuis in Zutphen wordt op dinsdag 10 mei 2011 een kunstwerk in Gaudi stijl aan het publiek gepresenteerd. Deze zitbank krijgt een permanente plaats bij het ziekenhuis. Wekenlang hebben CVA-ers onder leiding van de kunstenaar Kees Schwarze aan dit kunstwerk gewerkt. Kees Schwarze is zelf in 2010 door een CVA getroffen. Hij is halfzijdig aan de rechterzijde verlamd als gevolg van dat CVA en moet zich verplaatsen met een rolstoel. Maar ondanks zijn beperkingen heeft hij sindsdien drie grote kunstprojecten weten te voltooien.

Informatie en een overzicht van de deelnemende ziekenhuizen en zorgcentra vindt u op www.dagvandeberoerte.nl


Deel: ' Per dag minstens 25 doden als gevolg van een CVA '
Lees ook