Wil jij weten of je zwanger bent? Soms zijn de signalen overduidelijk en weet je meteen dat het raak is. Maar het is lang niet altijd zo duidelijk of je zwanger bent. Toch zijn er best wat methoden om erachter te komen. Dit zijn de 6 belangrijkste signalen dat je zwanger bent.

1.        Overtijd zijn

Een eerste duidelijk signaal van een mogelijke zwangerschap is natuurlijk als je overtijd bent. Dat betekent dat je niet ongesteld wordt op de dag die je verwachtte. Aan de hand hiervan kun je ook ongeveer berekenen hoe lang je al zwanger bent. Een zwangerschap wordt altijd gerekend vanaf de eerste dag van de laatste keer dat je ongesteld werd. Ben je dus een week overtijd, dan ben je al 5 weken zwanger.

2. Een positieve zwangerschapstest

Een ander en misschien nog wel duidelijker signaal van een zwangerschap is een positieve zwangerschapstest. De tests zijn zo ontworpen dat een zwangerschapstest haast nooit een vals-positieve test geeft. Zie je dus op de test dat je zwanger bent, dan is dat ook zo. Natuurlijk wil je alles weten over de beste zwangerschapstest (hint: de duurste is niet de beste!).

3. Gevoeliger voor geuren en smaken

Een van de eerste signalen die je zelf ervaart van een zwangerschap is mogelijk dat je gevoeliger wordt voor geuren en smaken. Deze verandering wordt getriggerd door de veranderde hormonen. Dit kan al heel vroeg beginnen: sommige vrouwen geven dit al aan nog voordat ze overtijd zijn. De gevoeligheid voor geuren en smaken hoeft niet te betekenen dat je zo overdreven gaat reageren als de dames in films: bij de meeste vrouwen blijft het bij kleine veranderingen.

4. Alle PMS klachten

Hoe vervelend het ook is: heel veel PMS klachten horen ook bij een vroege zwangerschap. Zo kun je last krijgen van dezelfde buikpijn of buikkrampen, dezelfde hoofdpijn en dezelfde moodswings. Heb je die klachten elke maand, dan is het natuurlijk voor jou niet direct een duidelijk signaal dat je zwanger bent. Maar heb je die klachten anders nooit, dan kan dat wel een indicatie zijn. De klachten die doen denken aan PMS kunnen bij een vroege zwangerschap enkele weken aanhouden.

5. Misselijkheid

Veel mensen denken dat je pas last krijgt van zwangerschapsmisselijkheid als je al een aantal weken zwanger bent. Toch is dat niet zo. De klachten kunnen al vroeg beginnen, zelfs al kort na de conceptie. Het kan dus een eerste signaal zijn van je lichaam dat je zwanger bent. Zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt door de reactie van je lichaam op het zwangerschapshormoon. Hoewel het wordt gezien als dé indicator dat je zwanger bent, hoef je je geen zorgen te maken als je niet misselijk bent in het begin van je zwangerschap. Het kan per vrouw en zelfs per zwangerschap verschillen of je misselijk wordt en hoeveel last je daarvan hebt.

6. Gevoelige en gespannen borsten

Het borstweefsel reageert meestal heel snel op een zwangerschap. De melkklieren zwellen op, waardoor je borsten gevoelig kunnen worden. Ook kun je het gevoel hebben dat de borsten gespannen zijn. Een ander signaal van zwangerschap is als de tepelhoven van kleur veranderen. Ze worden vaak iets groter en donkerder aan het begin van de zwangerschap.

Een zwangerschap is in het eerste stadium soms lastig te herkennen. Veel van de dingen die je voelt kunnen ook op andere dingen wijzen. Eigenlijk is er maar één ding dat echt kan helpen om te bewijzen dat je zwanger bent: een zwangerschapstest. En deze kun je pas betrouwbaar gebruiken vanaf de dag voordat je ongesteld zou moeten worden. Zit je daar nog vóór? Dan kunnen deze signalen toch alvast hinten op een zwangerschap.

Deel: ' Zwanger? 6 signalen dat je zwanger bent '
Lees ook