Hamsterkooi
Als je een hamster wil kopen, heb je natuurlijk een goede hamsterkooi nodig. En het is niet onlogisch dat jij meteen het beste wil voor je knaagdier. Dat wil zeggen dat je een hamsterkooi koopt waar je hamster helemaal op zijn gemak is en waarin hij zich al snel thuis zal voelen. Enige kennis over het gedrag van hamsters en over hoe de beste hamsterkooi eruit hoort te zien, is hoe dan ook essentieel. Hieronder ontdek je wat wij de beste hamsterkooi vinden en vind je veel informatie, waardoor jij eenvoudig zelf op zoek kan gaan naar de beste hamsterkooi voor jouw hamster.
Showing all 7 results
Informatie over hamsterkooien
Een hamsterkooi moet voldoende groot zijn en voldoende entertainment bieden. Hamsters zijn namelijk actieve beestjes. ‘s Nachts kan een kleine hamster tot wel vier kilometer afleggen. Daar moet je echt wel rekening mee houden als je op zoek bent naar de beste hamsterkooi. We leggen uit waarop je nog zoal moet letten als je op zoek bent naar de beste hamsterkooi.
Voldoende speeltjes in een hamsterkooi
Veel mensen houden verschillende hamsters in een kooi, maar dat is eigenlijk geen goed idee. Hamsters zijn in feite solitaire dieren die alleen leven. Ze kunnen elkaar verdragen als ze bijvoorbeeld paren, maar verder laten ze elkaar met rust en doen ze hun eigen ding. Daarom is het aan te raden om slechts een hamster per kooi te houden. Omdat hamsters alleen leven, moeten ze zich op andere manieren kunnen uitleven. Hierdoor is het aan te raden om speeltjes in de hamsterkooi te plaatsen. Hamsters zijn heel speels en hebben graag een rad om in te rennen, tunnels om in te lopen en lekker veel schaafsel om in te graven. Veel fabrikanten leveren dergelijke speeltjes al mee, maar je kan ze ook apart aanschaffen. Zorg er uiteraard voor dat je voldoende plek hebt om ze te bevestigen.
Grootte van de hamsterkooi
Soms is groter niet beter, maar bij hamsterkooien wel. Hamsters houden ervan om veel ruimte te hebben. Natuurlijk moet je zo’n grote hamsterkooi ook wel een plaatsje in je interieur kunnen geven. Kies bij voorkeur voor een kooi met horizontale spijlen, zodat je hamster ook in de hoogte kan klimmen. Let er bij dwerghamsters wel op dat de opening tussen deze spijlen niet te groot is. Anders riskeer je dat je hamster kan ontsnappen. En een ontsnapte hamster is vaak een dode hamster.
Hamsterkooi met een graafbak
Een graafbak is een afgesloten bak waarin je veel schaafsel doet. Daarin kan je hamster lekker ravotten zonder dat al het schaafsel door de spijlen uit de bak wordt geduwd. Een voldoende ruime onderbak is aan te raden. Bovendien raden we aan om te kiezen voor een hamsterkooi met verschillende etages en een verwijderbare onderbak die je eenvoudig kan reinigen. In een ideaal geval is er een deurtje dat je kan sluiten, zodat dit reinigen ook veilig verloopt. Er bestaan ook hamsterkooien met buizensystemen die je aan elkaar kan verbinden. Je kan hier dan zelf creatief mee omspringen door bijvoorbeeld een buis naar een gesloten aquarium te brengen. In zo’n aquarium kan je hamster lekker graven zonder alles vuil te maken.
De populairste merken hamsterkooien
Als je op zoek bent naar een goede en populaire hamsterkooi is de Ferplast-hamsterkooi zeker te overwegen. De hamsterkooi Ferplast is een product van het gelijknamige bedrijf dat maar liefst 4000 huisdierartikelen produceert in Italië, Oekraïne en Slovakije. Het bedrijf bestaat sinds 2000 en biedt oplossingen voor honden, katten, kleine huisdieren, vogels, vissen, reptielen en schildpadden. Een andere goede en populaire keuze is de Qute-hamsterkooi. De Qute-hamsterkooi ziet eruit als een hedendaags meubelstuk, staat mooi in het interieur en is eenvoudig schoon te houden. De kooien van dit merk zijn geschikt voor hamsters en woestijnratten. Ten slotte is ook de populaire Zolux-hamsterkooi een te overwegen exemplaar. Het Franse bedrijf Zolux bestaat al sinds 1993 en biedt oplossingen voor honden, katten, vissen, reptielen, tamme vogels, pluimvee, vogels in de natuur en kleine zoogdieren als hamsters, cavia’s, fritten en konijnen. Denk maar aan aquariums, kattenbakken en hondenmanden.
Hoe is de lijst met beste hamsterkooien 2024 tot stand gekomen?
Voor deze lijst hebben we enkel hamsterkooien gekozen die voldoen aan de eisen van hamsters. Dat wil zeggen dat ze voldoende ruim zijn, voldoende speelgelegenheid bieden en de hamster de mogelijkheid bieden om zich te verschuilen. Daarnaast gaven we de voorkeur aan hamsterkooien die er goed uitzien en die gemakkelijk te reinigen zijn. Alle hamsterkooien hebben wij uitgetest en ook de kwaliteit ervan hebben we grondig bestudeerd. Daarbij hebben we ook heel veel reviews gelezen. Op basis van deze theoretische vergelijking, de vele reviews en onze praktijktest is deze persoonlijke lijst zorgvuldig en onafhankelijk tot stand gekomen.
De ideale locatie voor een hamsterkooi
Niet alleen moet je de beste hamsterkooi in huis halen, bovendien moet je ook nadenken over waar je de beste hamsterkooi plaatst. Kies in de eerste plaats een ruimte met een passende temperatuur tussen 18°C en 23°C. Zeker niet warmer, want dat vinden hamsters niet fijn. Maar bij voorkeur ook niet kouder. Als het kouder wordt, denken hamsters dat de winter eraan zit te komen. Ze beginnen dan te hamsteren en zitten voortdurend voedsel te zoeken en te verzamelen. Als je dan het verzamelde voedsel wegneemt als je de kooi reinigt, bezorgt dat de beestjes stress. Bij een omgevingstemperatuur van lager dan 5°C zal je hamster in een winterslaap gaan. Zet de hamsterkooi daarnaast niet in het volle zonlicht en zorg ervoor dat je hamster een donkere schuilplaats heeft in zijn kooi. Omdat een hamster een nachtdier is, is het af te raden om een hamsterkooi in een slaapkamer te zetten. ‘s Nachts maakt het beestje namelijk veel lawaai en dat kan storend zijn. Tenzij je natuurlijk zelf een nachtdier bent. Dan zullen jullie het goed met elkaar kunnen vinden.
Veelgestelde vragen over hamsterkooien
Het is natuurlijk heel spannend om een hamster in huis te verwelkomen. En het is begrijpelijk dat jij dat met de beste spulletjes wil doen, zodat je knaagdier zich meteen thuis kan voelen. Dat je hier nog een aantal vragen over hebt, is niet meer dan logisch. Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over hamsterkooien en helpen we je op de goede weg.
Hoeveel kost een hamsterkooi?
Hamsterkooien zijn in de meest uiteenlopende prijsklassen te verkrijgen. Je maakt het eigenlijk zo duur en zo goedkoop als dat je zelf wil. Voor minder dan vijftig euro kan je al een goede hamsterkooi kopen. Je kan echter ook perfect meer dan 200 euro uitgeven. Als je een beetje handig bent, kan je ook heel goedkoop zelf een goede hamsterkooi maken. Houd dan rekening met de richtlijnen die we eerder formuleerden en maak gewoon de beste hamsterkooi ooit!
Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?
De algemene regel is dat groter gewoon beter is. Of toch als het op hamsterkooien aankomt. Een te kleine hamsterkooi vindt je hamster niet fijn en hoe meer ruimte hij heeft, hoe meer hij kan rennen en spelen. Een hamster kan kilometers lopen, dus een hamsterkooi zal niet snel te groot zijn. Over het algemeen wordt een hamsterkooi van 80 x 40 x 50 cm aangeraden. Door te werken met verschillende etages bied je meer loop- en speelruimte aan.
Wat moet er in een hamsterkooi?
In de hamsterkooi hoort in de eerste plaats een hamster te zitten, net als schaafsel en materiaal om zijn eigen nestje te bouwen. Een huisje voor het bouwen van zo’n nestje is eveneens nodig. Zorg echt voor voldoende bodembedekkingsmateriaal, zodat je hamster tunnels kan graven en ondergrondse kamers kan bouwen. Daarnaast dien je voldoende speeltjes in de hamsterkooi te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen doosjes, toiletrolletjes en een loopwiel. Zorg voor voldoende afwisseling en verstop ook af en toe stukjes droogvoer, zodat je hamster bezig blijft. Alsook heeft je hamster een kauwstok nodig en een drinkflesje. Wat veel mensen vergeten, is een bakje met zand. Van nature uit wassen hamsters zich in zand. Met zand houden ze hun vacht gezond en ontdoen ze zich van ongedierte. En af en toe een zandbad vinden ze gewoon heel fijn.
Aanvullende producten voor hamsterkooien
Je hebt niet alleen een ruime kooi nodig voor je hamster, maar je kan ook niet zonder hamstervoer en een slaaphuisje. Daarnaast heb je een loopmolentje nodig, net als bodembedekkingsmateriaal, nestmateriaal, een slaaphuisje, een eetbakje, een drinkflesje en een lekker knabbelstokje. Veel van deze spulletjes worden meegeleverd als je een hamsterkooi koopt, maar dat is zeker niet altijd het geval. Denk verder aan de aanschaf van benodigdheden om de hamsterkooi te reinigen.