Het lot van de auto tijdens de nieuwe coronalockdown

Ons land gaat opnieuw in lockdown. De nieuwe regels gelden in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari 2022. We moeten opnieuw zoveel mogelijk thuisblijven en gezellig thuiswerken. En dus zal de auto weer wat vaker op de oprit blijven staan. De autoverzekering stopzetten is geen goed idee, want de auto lang laten stilstaan, is vragen om problemen. Wekelijks de auto even gebruiken, helpt veel van deze problemen te voorkomen.

De auto moet verplicht verzekerd blijven

Als een auto een kenteken heeft, is het in Nederland verplicht om minstens een WA-verzekering te hebben. Deze autoverzekering dekt de schade aan anderen als jij een fout maakt. Je moet deze verzekering zelfs hebben als je niet met de auto rijdt, want anders kan je een flinke boete krijgen. Gebruik je de auto lange tijd niet en wil je niet langer betalen voor een verzekering? Dan kan je het kenteken schorsen. Je betaalt dan ook geen wegenbelasting meer. De auto mag dan wel niet meer op de openbare weg staan. Een openbare parkeerplaats of een openbare garage wordt hiermee gelijkgesteld.

De meeste mensen gebruiken nog steeds hun auto tijdens de lockdown, maar natuurlijk iets minder vaak. Of ze laten hun auto op de openbare weg staan. Dan ben je dus verplicht om een WA-verzekering te hebben. Toch kan je nog steeds besparen door te kiezen voor een kilometerverzekering. Bij een kilometerverzekering is de te betalen verzekeringspremie afhankelijk van het aantal gereden kilometers. Als je minder rijdt, moet je minder betalen.

Wekelijks de auto even gebruiken

Je auto helemaal niet meer gebruiken, is sowieso geen goed idee. Om problemen met je auto te voorkomen, is het aan te raden om het minstens een keer per week gedurende twintig minuten te gebruiken. Je kan de auto bijvoorbeeld gebruiken voor de wekelijkse boodschappen. Als je een auto langer dan drie weken stil laat staan, kunnen er allerlei problemen ontstaan. Vooral de accu krijgt het dan knap lastig, zeker bij nieuwe auto’s die eigenlijk voortdurend stroom blijven gebruiken. Als je de auto niet af en toe gebruikt, zal je een druppellader in huis moeten halen. Een druppellader is relatief goedkoop en laadt de accu druppelsgewijs op. Dit is de beste manier om je accu in topconditie te houden.

Problemen met een stilstaande auto voorkomen

Daarnaast heeft het langdurig stilstaan ook gevolgen voor je autobanden. Het onderste deel van de autobanden kan afgevlakt raken, omdat het gewicht steeds op hetzelfde punt steunt. Je kunt dit wel voorkomen door wat extra bandendruk aan te brengen. Volgens de ANWB kunnen ook de remmen voor problemen zorgen. Bij auto’s die heel lang stilstaan, komt het zelfs voor dat de handrem is vastgeroest. Andere problemen die kunnen opdoemen, zijn scheurtjes in de banden en remschoentjes die gaan hechten.

Brandstofproblemen komen eveneens voor, hoewel dit in de praktijk vaak pas gebeurt nadat een auto langer dan drie maanden tot een half jaar stilstaat. Enkele weken stilstaan zal nog geen problemen opleveren. Het is ook afhankelijk van wat je tankt. E10-brandstof veroudert namelijk sneller dan E5-brandstof, die maximaal 5% bio-ethanol bevat. Dit komt omdat vluchtige stoffen sneller verdampen en ethanol vocht aantrekt. Als de auto wat meer stilstaat, kan je dus beter E5 tanken.

Maar ook met E5 kijk je na een halfjaar stilstand tegen allerlei risico’s aan. Door het verouderingsproces kunnen er namelijk verontreinigingen ontstaan en dat kan motorstoringen veroorzaken. De beste manier om problemen te voorkomen, is af en toe een ritje maken. Met een goede kilometerverzekering kan je besparen en mag je nog steeds de weg op.

Nieuwsbank.nl
Logo