Duurzamer leven kan op verschillende manieren. Het zit in grote gebaren, maar ook in kleinere gebaren. Je kunt een elektrische auto nemen of je huis aardgasvrij maken. Maar ook de kleding die je draagt kan mogelijk duurzamer. We bespreken hoe het zit met de duurzaamheid van de verschillende stoffen die voor kleding gebruikt worden.
Katoen
Katoen wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en is biologisch afbreekbaar. Bij de productie ervan is er weinig uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Wel is er veel landbouwgrond voor nodig, die soms vrijgemaakt wordt door bossen te kappen. Er is erg veel water nodig om katoen te produceren, net als kunstmest, pesticiden en chemicaliën gebruikt. Bij het bewerken van de vezels tot een bruikbare stof worden veel chemicaliën gebruikt. Ook heeft katoen geen lange levensduur.
Wol
Net als katoen wordt wol gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en is het biologisch afbreekbaar. Het is een sterke stof die lang meegaat. Ook is het zelfreinigend, waardoor je wollen kleding eigenlijk maar weinig hoeft te wassen. Wel is er veel weidegrond nodig om schapen te houden, en dat kan bijdragen aan ontbossing. Bij het houden van schapen worden veel broeikasgassen uitgestoten. Het welzijn van die schapen is lang net altijd gewaarborgd. Bij het verwerken van wol tot een bruikbare stof worden veel chemicaliën gebruikt.
Bamboe
Een vezel die steeds vaker gebruikt wordt tegenwoordig, is bamboe. Het bekende onderbroekenmerk Bamigo maakt er bijvoorbeeld boxershorts van. Bamboe heeft een aantal ecologisch voordelen. Het heeft bijvoorbeeld geen meststoffen en pesticiden nodig om te groeien. Bamboe kan groeien op een bodem van lage kwaliteit, waarbij de wortels water vasthouden en erosie voorkomen. Zo wordt de grond juist weer vruchtbaarder. Er is weinig water nodig voor bamboe om te groeien. Het gewas produceert ook nog een hoog percentage aan zuurstof. Helaas is er ook een nadeel: de vezels moeten bewerkt worden voordat er kleding van gemaakt kan worden, en dat gebeurt vaak chemisch. De gebruikte middelen daarvoor worden vaak in water geloosd.
Hennep
Ook van hennep wordt steeds vaker textiel gemaakt. Ook hennep wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en is biologisch afbreekbaar. Omdat hennep twee keer zo snel groeit als katoen, is er een stuk minder grond nodig voor hennepproductie. Insecten vinden hennep niet zo interessant, waardoor er weinig pesticiden nodig zijn om insecten te bestrijden. Er is weinig kunstmest nodig om hennep telen. Wel is het zo dat hennep stugge vezels heeft, waardoor het proces om er een bruikbare stof van te maken arbeidsintensief is. Ook wordt hennep vaak met andere soorten stof gemengd om het minder stug te maken. Dat maakt het textiel lastiger om te recyclen. Voor linnen geldt in grote lijnen hetzelfde als voor hennep.
Synthetische stoffen
Synthetische stoffen zijn zeer sterk. Ze slijten bijna niet en gaan dus zeer lang mee. Opvallend genoeg worden in het productieproces minder chemicaliën gebruikt dan bij katoen. Ook is er weinig water en geen landbouwgrondnodig om synthetische stoffen te produceren. Maar ze zijn niet biologisch afbreekbaar. De grondstof waarvan synthetische stoffen gemaakt is ruwe olie, wat een fossiele en niet hernieuwbare grondstof is. In het productieproces wordt veel energie verbruikt. Bij het wassen van synthetische kleding komen microvezels vrij die in het water blijven en bijdragen aan de ‘plastic soup’.