De vraag naar betaalbare woningen op de huizenmarkt is historisch groot. Of dit nu komt door interessante rentepercentages of door de coronacrisis. Feit blijft dat Nederlanders afgelopen jaar druk zijn met verhuizen, kopen of investeren in nieuwe woningen. De huizenprijzen breken records en toch blijft het aantal verkochte woningen stijgen. De vraag is niet meer of je je woning verkoopt, maar voor welk bedrag. Ook het aantal nieuwbouwwoningen blijft stijgen. Zo telde het CBS in 2020 69.000 nieuwbouwwoningen meer ten opzichte van het jaar daarvoor. De bouwsector zit dus ook niet stil in tijden van Corona. Maar waardoor komt dat? En hoe zal het de bouwsector na corona vergaan?
Afspraken over bouw- en verduurzamingsopgaven
Om te voorkomen dat de bouwsector in coronatijd stil zou komen te liggen, zijn een aantal partijen tot een overeenstemming gekomen. Meer specifiek: het Rijk en de bouwsector maakten de afspraak dat ze zouden blijven investeren in de bouw- en verduurzamingsopgaven. Met als doel om vertraging in de bouw te beperken, continuïteit te waarborgen en tevens te werken aan de toekomst. Daarvoor zijn onder andere veiligheidsprotocollen ingevoerd en is er bepaald dat onnodige logistieke bewegingen verminderd moeten worden om vertraging te voorkomen.
Gebruik materialen die logistieke bewegingen verminderen
Vertraging in de bouw is gewoonweg zonde. Vervelend ook, gezien de vraag naar huizen zo groot is. Een manier om vertraging te voorkomen is het gebruiken van goede materialen. Een voorbeeld zijn de draglineschotten van Ferex. Draglineschotten worden vaak gebruikt in de bouwsector om tijdelijke wegen of opstelplaatsen aan te leggen. Hier rijdt zwaar verkeer overheen. Het nadeel is dat traditionele draglines zwaar van gewicht en schadelijk voor de ondergrond zijn. De draglineschotten van Ferex zijn daarentegen gemaakt van een licht materiaal: composiet. Dankzij het lichte gewicht is het mogelijk om dubbel zoveel rijplaten tegelijkertijd te vervoeren, waardoor het aantal logistieke bewegingen halveert. Niet geheel onbelangrijk is dat de aanleg van deze rijplaten nauwelijks schade toebrengen aan de ondergrond. Composiet werkt belastingspreidend, waardoor grondbewerking overbodig is en flora en fauna blijven behouden.
Gevolgen van corona mogelijk later zichtbaar
Ook tijdens de crisis gaat de bouwsector op volle slagkracht door. Dat is ook van maatschappelijk belang. Het huizentekort mag natuurlijk niet groter worden. Daarom wordt de sector ondersteund door subsidies en subsidiemiddelen, woningbouwimpuls en regionale woondeals. Hoewel het goed gaat met de branche, is het van belang om nog steeds na te blijven denken over totaaloplossingen voor de toekomst. De kans bestaat namelijk dat de gevolgen van de crisis pas later zichtbaar worden voor de bouwsector. En dan wil je als bedrijf wel klaar staan met een (duurzame) oplossing.