Hoe herken je een alcoholverslaving?

Veel mensen houden van een drankje op z’n tijd, sommigen meer dan anderen. Maar alcohol is niet ongevaarlijk, zeker niet als je het in te hoge mate gebruikt. Net als bij drugs en tabak kun je verslaafd raken aan alcohol. Het advies is om niet meer dan één à twee glazen per keer te drinken en niet vaker dan tweemaal per week. Een alcoholverslaving is wellicht nog meer dan bij drugs en tabak iets dat door de persoon in kwestie ontkend wordt. Hoe herken je een alcoholverslaving?

Geen maat houden

Zoals dat bij iedere verslaving het geval is, is maat houden niet mogelijk voor iemand die een alcoholverslaving heeft. Het drinktempo ligt altijd hoger dan dat van anderen. Ophouden bij een of twee drankjes lukt doorgaans niet. Dat is te merken bij sociale gelegenheden, waar het mogelijk is om te verschuilen achter de uitleg dat er gedronken wordt omdat dat gezellig is. Maar een alcoholverslaafde drinkt vaak om stress of pijn te onderdrukken. In situaties waarin er (meer) stress, pijn of verdriet is, drinkt een alcoholverslaafde ook aanmerkelijk te veel. Dat kan leiden tot financiële problemen, omdat er veel geld in het onderhouden van het drinken gestoken wordt.

Gedrag van een alcoholverslaafde

Bepaalde gedragingen kunnen ook wijzen op een alcoholverslaving. Zo kan een alcoholverslaafde zich terugtrekken en sociale gelegenheden of werk vermijden. Omdat een alcoholist graag wil doen voorkomen dat hij of zij normaal functioneert, ziet deze geen probleem in achter het stuur kruipen met een te hoog promillage. Ook kan een alcoholverslaafde prikkelbaar zijn, vooral als hij of zij aangesproken wordt op het drinkgedrag. Het probleem wordt dan altijd ontkend of gebagatelliseerd. Of er worden beloftes gedaan om iets aan het drinkgedrag te doen die niet nagekomen worden. Om het drinkgedrag te verbergen, worden er vaak flessen of blikjes verstopt en kauwgom gekauwd om een alcoholgeur te verbloemen.

Lichamelijke problemen

Een alcoholverslaving kan zich ook vertalen in lichamelijke problemen. Zo kan een alcoholverslaafde aanmerkelijk aankomen door het alcoholgebruik en het daarmee verlagen van de drempel om veel ongezonde dingen te eten. Het kan ook juist het omgekeerde effect hebben, namelijk dat de alcoholverslaafde slecht eet en daardoor juist sterk afvalt. Persoonlijke verzorging wordt door alcoholverslaafden vaak ook weinig belangrijk gevonden. Daarnaast zijn er symptomen als trillen, zweten, verward gedrag en vaak ziek zijn die kunnen wijzen op een alcoholverslaving. Dit zijn belangrijke symptomen te herkennen en op in te grijpen. Langdurig overmatig alcoholgebruik kan namelijk leiden tot leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.

Hulp bij alcoholverslaving

Iemand die van zijn alcoholverslaving af wil komen, hoeft er niet alleen voor te staan. Er is hulp bij alcoholverslaving die kan helpen om het moeizame proces van het veranderen van de gewoonte om te drinken kan begeleiden. Het is erg zinnig om het gevoel te hebben dat er mensen zijn tegenover wie je verantwoording moet afleggen. Wanneer je zonder sociale controle probeert een alcoholverslaving probeert te bedwingen, is de kans op terugval veel groter. Het inschakelen van hulp is de belangrijke eerste stap naar de oplossing van het probleem.

Nieuwsbank.nl
Logo