Hoe regel je als zzp’er in de zorg een klachtenregeling volgens de wettelijke verplichtingen?

Zzp’ers in de zorg zijn volop in het nieuws. Dat is voornamelijk omdat de overheid strenger is gaan kijken naar schijnzelfstandigheid en veel van deze zzp’ers maar één opdrachtgever hebben die voor hun hele inkomen zorgt. Als gevolg daarvan zijn er aardig wat gestopt als zelfstandig ondernemer. Maar dat wil niet zeggen dat het geen zin heeft om alsnog zzp’er in de zorg te worden, als je je zaakjes maar goed op orde hebt. Dat houdt in dat je goed op de hoogte moet zijn van je verplichtingen en de wetten waaraan je moet voldoen. Eén van die wetten is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Deze dicteert dat je als zelfstandige zorgverlener verplicht bent om een klachtenregeling te hebben, zodat cliënten de mogelijkheid hebben om een klacht in te dienen die jij vervolgens serieus dient behandelen. Maar regel je zo’n klachtenregeling volgens de wettelijke verplichtingen?

Sluit je aan bij een erkende geschilleninstantie

Een van de belangrijkste eisen om aan te voldoen, is het aangesloten zijn bij een erkende geschilleninstantie. Die geschilleninstantie is onafhankelijk en doet op verzoek van een cliënt bindende uitspraken bij klachten die niet onderling worden opgelost om te voorkomen dat ze verder escaleren. Sluit je je hier niet bij aan, dan voldoe je simpelweg niet aan de wettelijke eisen en loop je het risico op boetes of sancties van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dus is het zaak voor je om een erkende geschilleninstantie te kiezen, zoals Stichting Zorggeschil of Quasir. Daar meld je je aan. Vervolgens moet je contributie gaan betalen, die over het algemeen tussen de 100 en 200 euro liggen. Zelf moet je je cliënten bewust maken van jouw geschillenregeling, of dit nu via je website, je algemene voorwaarden of een informatiefolder is.

Regel een onafhankelijke klachtenfunctionaris

Regel een onafhankelijke klachtenfunctionaris

Met enkel je aansluiten bij een geschilleninstantie ben je er echter nog niet. Je bent namelijk ook nog verplicht om een onafhankelijke klachtenfunctionaris beschikbaar te stellen aan je cliënten om ze te begeleiden bij het indienen van een klacht en het vinden van een oplossing. Deze klachtenfunctionaris kun je inhuren via je geschilleninstantie. Dit is een relatief makkelijke optie om te kiezen. In plaats daarvan kun je echter ook zelf een onafhankelijke partij inschakelen via organisaties zoals Quasir of een ander bemiddelingsbureau. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je cliënten weten hoe ze jouw klachtenfunctionaris kunnen bereiken. Het klinkt als een vervelende verplichting, maar het hebben van een klachtenfunctionaris kan tijd, kosten en reputatieschade schelen voor jou als zzp’er in de zorg.

Uitbesteden aan SoloPartners

Klinkt het je allemaal als meer gedoe dan je jezelf op de hals wilt halen? Dat is heel begrijpelijk, want het is ook nogal wat waar je allemaal aan moet voldoen. Gelukkig hoef je het niet allemaal per se zelf te regelen, want Solopartners staat voor je klaar als zzp’er in de zorg. Dit is een brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg die alle wettelijke verplichtingen rondom klachtenafhandeling voor je regelt, maar ook een hoop andere zaken voor je kan regelen. Daarvoor kun je verschillende pakketten bij ze afnemen. Natuurlijk kost dat wat, maar daarmee kun je wel een hoop vervelende taken en verplichtingen uit handen geven en jezelf volledig richten op het verlenen van goede zorg.

Zelfstandig werken in de zorg biedt je vrijheid en flexibiliteit, maar brengt ook een hele hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Bovenstaande is immers naar maar een klein deel van alle wettelijke verplichtingen waar je aan hebt te voldoen als zzp’er in de zorg. Dat maakt het echter niet minder belangrijk. Immers, door je klachtenregeling goed te organiseren, voorkom je niet alleen juridische problemen, maar toon je ook je professionaliteit aan en het feit dat je waarde hecht aan kwalitatief goede zorg.

Nieuwsbank.nl
Logo
Shopping cart