Aangezien het coronavirus niet meer uit onze huidige wereld weg te denken is en ons nog altijd op verschillende manieren treft, blijven ook de zelftesten in ons leven. Testen op het virus is van belang om besmettingen op te sporen en verspreiding te voorkomen. De kans is groot dat ook jij inmiddels velen ‘stokken’ in je neus en keel hebt gehad, maar weet je wel hoe zo’n zelftest echt werkt? En zijn de zelftesten nou echt betrouwbaar of niet? Wij vertellen het je hieronder.
Wat is een corona zelftest?
Een corona zelftest is een antigeen sneltest die je bij jezelf thuis kunt afnemen. De testen zijn bedoeld als extra middel om verspreiding van het COVID-19 virus te voorkomen en om te testen of je bent besmet met het coronavirus.
Door middel van een neusslijm uitstrijkje test je of er bepaalde eiwitten van het coronavirus, oftewel antigenen, aanwezig zijn in je neusslijmvlies. Antigenen zijn stoffen die niet lichaamseigen zijn. Hierdoor kunnen ze een reactie van het afweersysteem opwekken. Hoe meer antigenen er door de zelftest worden gemeten, hoe meer virusdeeltjes van het coronavirus aanwezig zijn in je lichaam. Dit geeft dus aan dat de kans des te groter is dat je bent besmet met het coronavirus.
Is de uitslag betrouwbaar?
De corona zelftest kan de PCR-testen van de GGD niet vervangen en is in sommige gevallen minder betrouwbaar. Toch is de zelftest wel een goed alternatief om snel te achterhalen of je besmet bent met het coronavirus.
Deze zelftesten zijn uitvoerig getest door het RIVM en bevatten een CE-markering. De sneltesten zijn gemiddeld uitgetest op 600 testpersonen die symptomen hebben van het coronavirus. Uit de statistieken is gebleken dat deze test een relatieve gevoeligheid heeft van 97.1% met een nauwkeurigheid van 98.8%.
Hoe neem je de test af?
- Maak je handen goed schoon met desinfecterende middelen
- Verwijder de aluminiumfolie van de bovenkant van het buisje en plaats het buisje in de buishouder
- Open de verpakking van het wattenstaafje aan het uiteinde
- Steek de punt van het wattenstaafje in één neusgat. Duw het wattenstaafje met een lichte draaibeweging op minder dan 2,5 cm van de rand van de neusvleugel
- Draai het wattenstaafje 5 keer en strijk het tegen de binnenkant van het neusgat. Verwijder het wattenstaafje en plaats het in het andere neusgat. Herhaal stap 4
- (Deze stap staat niet in de officiële handleiding maar schijnt de omikron variant goed te detecteren) Haal het wattenstaafje goed langs de achterkant van de keel.
- Verwijder een wattenstaafje uit je neusgat
- Breng het wattenstaafje in het buisje en draai het gedurende 30 seconden rond
- Draai het wattenstaafje nog 5 keer rond terwijl je in de zijkant van het pipetje knijpt
- Verwijder het wattenstaafje terwijl je in het pipetje knijpt
- Bevestig de pipetpunten op het pipet. Meng het goed door te schudden of door tegen de bodem van het buisje te tikken
- Knijp zachtjes in het buisje en druppel 4 druppels van de oplossing in de monsteropening
- Het resultaat is af te lezen na 15 tot 30 minuten. Lees het testresultaat echter niet meer af na 30 minuten. Het testresultaat is dan mogelijk onjuist