‘Range anxiety’ groter in Zuid-Europa


Utrecht, 20160725 -- De elektrische auto neemt toe in populariteit. Het nadeel van deze auto’s, is dat ze elke 150 tot 200 kilometer opgeladen dienen te worden. En het is niet overal gemakkelijk om een oplaadpunt te vinden. Goedkoopsteautoverzekering.net concludeert dat Zuid-Europa wat dit betreft nog steeds achterloopt.

Voor kleine afstanden is de elektrische auto eenvoudig te hanteren. Maar tijdens de rit naar een vakantiebestemming, dient de auto meerdere keren opgeladen te worden. Hoewel er steeds meer oplaadpunten bij komen, valt dit in sommige gebieden nog tegen.

Vooral in Zuid-Europese landen is dat het geval. Spanje, Italië en Griekenland zijn volgens het CBS na Frankrijk en Duitsland de meest populaire vakantiebestemmingen. Maar voor de bezitter van een elektrische auto, zijn deze landen niet eenvoudig te bereizen.

In Italië en Spanje valt de situatie nog mee. Daar zijn respectievelijk 1063 en 733 oplaadpunten te vinden. In Portugal wordt het al lastiger, met in totaal slechts 457 oplaadpalen. Griekenland is het minst ingericht op de elektrische auto. Daar zijn slechts 24 mogelijkheden om de auto op te laden.

Ter vergelijking: Nederland telt 6237 oplaadpunten. Deze zijn essentieel, want als de stroom op is dan kan de bezitter van een elektrische auto weinig doen. Een jerrycan biedt geen uitkomst, zoals bij een tekort aan benzine wel het geval is. Daarom wordt ook wel gesproken van ‘range anxiety’: de angst om de eindbestemming niet te halen.

Zes studenten uit Eindhoven bewezen vorig jaar dat het wel degelijk mogelijk is om met de elektrische auto door Europa te rijden. Zij deden ook landen als Spanje en Italië aan. Na hun reis concludeerden zij dat veel bedrijven het aanbieden van snelladers als service beschouwen. Daardoor waren er onderweg genoeg snelladers te vinden.

Er is dus wel een groei zichtbaar. Toch zegt dit niet alles. In de Zuid-Europese landen zijn de oplaadpunten vooral gecentreerd in grote steden en aan de kust. Daardoor is de dekkingsgraad laag en is het vinden van een oplaadpunt op het platteland nog steeds een lastige taak.

https://www.goedkoopsteautoverzekering.net/range-anxiety-groter-zuid-europa/


Deel: ' ‘Range anxiety’ groter in Zuid-Europa '
Lees ook