Meerderheid wil prepaid energie


Rotterdam, 20140731 -- Energie prepaid afrekenen met een tegoedkaart? In andere landen is dit al mogelijk en in Nederland wordt op dit moment een kleinschalige proef uitgevoerd, waarbij een vooraf vastgestelde hoeveelheid elektriciteit en gas gebruikt kan worden. Uit een recente peiling van energievergelijk.nl blijkt dat 62 procent van de Nederlandse huishoudens overweegt om energie prepaid te betalen als deze mogelijkheid er zou zijn. 31 procent houdt het liever bij een normaal energiecontract en het overige deel heeft hieromtrent geen mening.

Wat is prepaid energie?

Net als bij prepaid simkaarten is het mogelijk een zogenoemde ‘energie tegoedkaart’ aan te schaffen die een bepaalde waarde vertegenwoordigd, waarmee een vooraf vastgestelde hoeveelheid elektriciteit en gas verbruikt kan worden. Het energietegoed zal iedere keer opnieuw moeten worden bijgevuld, want anders kan een huishouden zonder energie komen te zitten. Hierbij kan gekozen worden uit verschillende energietegoeden, net zoals het geval is bij prepaid bellen. Wel zal de gas- en stroommeter over een speciale chipkaartmodule moeten beschikken om prepaid te kunnen afrekenen voor energie.

Voor- en nadelen

Het voordeel van prepaid energie is dat huishoudens het verbruik meer in eigen handen hebben en dat de kans op onverwachts hoge energierekeningen kleiner is. Tevens is het hierdoor ook niet meer nodig om de meterstanden door te geven aan de leverancier. Een nadeel is dat het mogelijk is dat een woning zonder stroom en gas kan komen te zitten als er niet tijdig nieuw tegoed wordt gekocht. De tarieven per kilowattuur en kubieke meter gas zouden hetzelfde zijn als bij een ‘gewoon’ energiecontract, maar het is nog onduidelijk of dat ook het geval is bij actietarieven die leveranciers vaak periodiek voeren.

Praktijk

Op dit moment loopt er een proef van Eneco waarbij 200 huishoudens een energiemeter gebruiken die werkt met een ‘energie tegoedkaart’. In Engeland kunnen huishoudens een SmartCard aanschaffen waar energietegoed opgezet kan worden. Via een knop in de meterkast kunnen zij ook zien hoeveel tegoed er nog over is, om de kans te verkleinen dat een woning zonder stroom komt te zitten. In Zuid-Afrika kan men in onder andere een supermarkt en benzinestation energie aanschaffen. Zij ontvangen daarvoor een bon met een unieke code die vervolgens ingevoerd moet worden op de energiemeter. 

Meer informatie is te vinden op energievergelijk.nl.


Deel: ' Meerderheid wil prepaid energie '
Lees ook