Dit zijn de eigenaren van de Nederlandse energieleveranciers


UTRECHT, 20160229 -- Anno 2016 zijn er in Nederland meer dan 40 energieleveranciers actief. Keuze genoeg, zo lijkt. Echter, in hoeverre opereren de verschillende leveranciers onafhankelijk van elkaar of zijn ze onderdeel van een overkoepelende organisatie. EnergiePortal - een kennisplatform voor energie - heeft een infographic opgesteld waarin alle in Nederland actieve energieleveranciers worden getoond met de organisaties die er achter zitten.

Verdeling
Uit de infographic blijkt dat er drie energiereuzen actief zijn in ons land, namelijk Essent (RWE), Nuon (Vattenfall) en Eneco. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de energielevering van om en nabij de 7,5 miljoen huishoudens en bedrijven.

Daaronder zijn nog een vijftal andere energiemaatschappijen actief die elk tussen de 150.000 en 350.000 klanten hebben, waaronder de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) en E.ON.

Tot slot zijn er nog 26 kleinere, zelfstandige energiebedrijven actief in Nederland.

Leveren en opwekken
Er zijn energieleveranciers die enkel stroom leveren, maar niet zelf opwekken. Deze leveranciers kopen stroom in bij energieproducenten in binnen- en buitenland. Aan de andere kant zijn er ook een aantal maatschappijen, die zelf producent zijn en dus energiecentrales en windmolenparken in eigen beheer hebben. Dit zijn over het algemeen de grote grotere spelers in de markt.

Sjoemelstroom
Stroom die voornamelijk in het buitenland wordt ingekocht met behulp van groene certificaten (GvO’s), wordt geclassificeerd als sjoemelstroom. Er wordt namelijk in dat geval te weinig gestimuleerd om meer duurzame energie in Nederland te produceren.

Echt groen
Er zijn er ook energieleveranciers die enkel groene stroom leveren, waarvan het overgrote deel in Nederland wordt geproduceerd. Het betreft dan voornamelijk energie uit windmolenparken en biomassa. Volgens WISE Nederland - een organisatie die zich inzet voor duurzame energie - zijn er vijf energiebedrijven die zij geclassificeerd hebben als echte groene leverancier, namelijk: DE Unie, Qurrent, PureEnergie, Vandebron en Greenchoice.

Meer informatie over de infographic en groene -en sjoemelstroom via EnergiePortal.nl


Deel: ' Dit zijn de eigenaren van de Nederlandse energieleveranciers '
Lees ook