( BW)(NOVOZYMES) Biotechnologie cruciaal bij oplossen klimaatcrisis

Business Editors

KOPENHAGEN--(BUSINESS WIRE)--Mar 26, 2009-- Nieuw initiatief van Novozymes en WWF brengt in kaart hoe en waar koolstofarme bio-oplossingen de eerste miljard ton CO2 kunnen elimineren en de weg vrij kunnen maken voor een “groene” economie

Als gevolg van de klimaatcrisis is het vinden van een duurzame manier voor het ontwikkelen van onze maatschappij nog dringender geworden. Tot nog toe is de strijd tegen klimaatveranderingen voornamelijk gericht op het beperken van de negatieve invloed van de grote uitstoters. Hoewel dit erg belangrijk is, biedt het geen garantie voor alle noodzakelijke reducties en voorziet het evenmin in een duurzaam economisch model voor het creren van werkgelegenheid, groei en een welvarende maatschappij.

Van verbeteringen naar oplossingen

Het is daarom noodzakelijk dat wereldleiders de mogelijkheden voor een koolstofarme economie aangrijpen en ondernemingen en industrien ondersteunen en stimuleren die ons voorzien van de koolstofarme oplossingen waar de wereld een enorme behoefte aan heeft.

De biotechnologische industrie is zo’n mogelijkheid. De reducties die worden gegarandeerd door de biotechnologische oplossingen zijn vele malen groter dan de uitstoot die ze veroorzaken door productie. Wanneer we kijken naar slechts n specifieke technologie, dan heeft de enzymproductie van Novozymes het afgelopen jaar 1 miljoen ton CO2 uitgestoten, maar tegelijkertijd ook bijgedragen aan een totale reductie van ongeveer 28 miljoen ton CO2. Dit komt doordat enzymen grote hoeveelheden energie besparen wanneer ze worden toegepast bij de productie van verschillende alledaagse producten, zoals papier, waspoeder en bio-ethanol.

Met haar klimaatpositieve balans is de biotechnologische industrie erop gespitst om als winnaar uit de bus te komen in de nieuwe koolstofarme economie. Dit is een belangrijk onderdeel van de oplossingen die nodig zijn om aanzienlijke emmissieverlagingen te garanderen en intussen succesvolle bedrijfsmodellen te creren. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Op dit moment wordt slechts een klein deel van het potentieel van biotechnologie gerealiseerd.

De ‘onzichtbare’ oplossing

WWF en Novozymes slaan nu de handen ineen met het Biosolutions Initiative – Eliminating the first billion tonnes of CO2 om hier verandering in te brengen:

“Koolstofarme biotechnologische oplossingen zijn een goed voorbeeld van verborgen of onzichtbare klimaatoplossingen waarover we al beschikken, maar die door beleidsmakers, investeerders en bedrijven eenvoudig over het hoofd kunnen worden gezien. De strijd tegen klimaatverandering heeft ook te maken met innovatie en het vinden van slimmere manieren om dingen te bereiken, en de biotechnologie helpt ons daarbij. Het versnellen en onderzoeken van het verdere potentieel van deze industrie is een cruciaal onderdeel van de klimaatoplossingen waarnaar we op zoek zijn”, aldus Kim Christensen, directeur van WWF’s Global Climate Initiative.

“Novozymes zet zich in voor het verbeteren en ontwikkelen van biotechnologische oplossingen in de zoektocht naar een duurzame wereldwijde economie. Wij bieden onze klanten de mogelijkheid om meer te produceren met minder input, minder energie te verbruiken bij hun bedrijfsprocessen en minder afval te genereren. Om het volledige potentieel van de biotechnologie aan te kunnen spreken, moeten beleidsmakers koolstofarme biotechnologische oplossingen integreren als onderdeel van alle belangrijke klimaatstrategien. Samen met WWF willen we besluitvormers inspireren om koolstofarme oplossingen te bedenken voor onze maatschappij”, aldus Steen Riisgaard, CEO van Novozymes.

OPMERKING: Het Bio Solutions Initiative – Eliminating the first billion tonnes of CO2 brengt de eerste strategische miljarden tonnen aan CO2-reducties als gevolg van koolstofarme biotechnologie in kaart. De samenwerkende partijen zullen daarnaast de dialoog aangaan met belangrijke beleidsmakers en koolstofarme zakelijke samenwerkingsverbanden initiren om te zorgen dat koolstofarme biotechnologische oplossingen een gentegreerd onderdeel worden van alle belangrijke klimaatprojecten en -initiatieven.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:

Novozymes
VS: Johan Melchior, Corporate Press Manager, +45 3077 0690, jmel@novozymes.com
Europa: Ren Tronborg, Communications Consultant +45 3077 2274, retr@novozymes.com
of
WWF
Nette Kirkegaard, Communications Officer, +45 2980 1808, n.kirkegaard@wwf.dk

Deel: ' Biotechnologie cruciaal bij oplossen klimaatcrisis '
Lees ook