Innovatie aan kogelafsluiter verlaagt onderhoudskosten fors


Onderhoudsarme kogelafsluiter met metalen zittingen vervangt kwetsbare zachte zitting

DE HEEN, 20080521 -- De Heen - Kogelafsluiters met een zachte zitting zijn kwetsbaar en moeten daarom vaak gereviseerd dan wel vervangen worden. De huidige kogelafsluiters met zittingen van metaal zijn duur, vragen veel kracht (bedieningsmoment) en hebben een lange levertijd. Na jaren van onderzoek introduceert revisie- en modificatiespecialist Re-App de Metal Seated Ball Valves (MSB Valves). De MSB Valve is een kogelafsluiter die de goede eigenschappen van beide type zittingen combineert en die tegelijk de onderhoudskosten aanzienlijk verlaagt.

"Het geheim van MSB Valves is dat wij een keiharde, slijtvaste en corrosiebestendige component (Tungsten Carbide) op de nieuwe zittingen en kogel opbrengen, om daarna de zittingen en kogel te slijpen tot het juiste formaat", vertelt bedenker Dennis van Duijn van Re-app. "De slijtvastheid en de dichtheid van de nieuwe zittingen zijn veel beter dan bij de zachte zittingen en het benodigde bedieningsmoment van de MSB Valve is vrijwel net zo laag."
Het grote voordeel van de MSB Valve is de enorme besparing in de onderhoudskosten. "Er zijn situaties waar soft-seated kogelafsluiters iedere vier maanden moet worden gereviseerd. Nu kan een kogelafsluiter worden toegepast die gedurende drie jaar geen onderhoud vergt. De kosten voor een MSB Valve zijn vergelijkbaar met drie revisiebeurten. Je steekt dus de kosten van negen revisies in je zak", aldus Van Duijn. "Ik verwacht dat dit een groot effect zal hebben op de revisiebranche", voorspelt Van Duijn.
De MSB Valve is bijzonder geschikt voor processen waar nu nog vaak soft-seated afsluiters worden gebruikt met een temperatuur tussen de 150 en 250 graden Celsius, en processen waar het medium vervuild is of kan zijn. Toepassingen zijn denkbaar in allerlei sectoren zoals (petro-)chemie, (non-)food en de energiesector.
Het gebruik van de MSB Valve is niet alleen beperkt tot nieuwe kogelafsluiters. Ook bestaande kogelafsluiters kunnen worden omgebouwd. Daardoor kunnen bestaande toepassingen op afsluiters, zoals actuators, gear-boxen of koppelstukken gewoon blijven zitten. Een belangrijk voordeel van de MSB Valve is de korte levertijd. In veel gevallen is de levertijd van een gewone afsluiter al snel 7 tot 8 maanden. Bij de MSB Valve is dat slechts 2 tot 4 weken. Op www.msb-valves.com heeft Re-app uitgebreide informatie samengebracht.


Deel: ' Innovatie aan kogelafsluiter verlaagt onderhoudskosten fors '
Lees ook