De ontwikkelingen op het gebied van haarverlies en kaalheid staan niet stil. Steeds meer producten tegen haaruitval worden op de markt gebracht. Ook haartransplantaties worden steeds meer populair. Maar het eerste officieel erkende geneesmiddel tegen haarverlies Minoxidil blijft een gewilde behandelingsmethode. Maar wat is het en zijn er nog andere en betaalbare manieren om haarverlies te bestrijden?
Hoe werkt kaal worden?
Het is in principe heel normaal dat je haar verliest. Gemiddeld verlies je tot wel 100 haren per dag. Maar als er meer haren uitvallen dan er weer aangroeien, kan het haar steeds dunner worden. De meest voorkomende vorm van haarverlies is Alopecia Androgenetica. Oftewel genetisch haarverlies. In het lichaam wordt di-hydrotestosteron (DHT) geproduceerd vanuit het hormoon testosteron. De haarzakjes die het haar produceren worden aangetast door langdurig in aanraking te komen met DHT. Hierdoor produceren ze steeds minder dik haar tot het moment dat er slechts heel fijn haar wordt geproduceerd dat bijna niet te zien is.
Voor mannen uit zich haaruitval in kale plekken op de kruin of de welbekende inhammen. Naar schatting ervaart ongeveer 40 procent van de vrouwen in Nederland ook op een zeker moment haarverlies. Dit ziet er anders uit dan bij mannen. Haar valt bij vrouwen gelijkmatiger uit over de hele hoofdhuid. Dit wordt diffuus haarverlies genoemd. De meeste mannen krijgen vroeg of laat te maken met haaruitval. Het percentage loopt op met de leeftijd, maar 20% van de twintigers heeft al te maken met een dunner wordende haardos of terugtrekkende haarlijn. Uiteindelijk krijgt zelfs 70% van de mannen er mee te maken. Moet je die steeds dunner wordende lokken accepteren of is er wat aan te doen? Als je er vroeg bij bent, is kaal worden zeker geen keuze.
Minoxidil lotion
Het gebruik van een lotion is een veelgebruikte manier om haarverlies tegen te gaan. De bekendste lotion hiervan is Minoxidil. Dit is een officieel geregistreerd geneesmiddel tegen haarverlies. Het is in andere landen ook wel bekend onder de merknaam Rogaine. Minoxidil is uitvoerig getest onder duizenden proefpersonen. Uit deze studies is gebleken dat Minoxidil voor de behandeling van erfelijk haaruitval effectief is en volkomen veilig. Mensen die al geruime tijd last hebben van haaruitval kunnen ook baat hebben bij het gebruik van minoxidil. Je hoeft er dus niet per se vroeg bij te zijn. Volledig nieuwe haargroei op kale plekken treedt echter helaas zelden op. Het middel werkt voornamelijk bij mannen en vrouwen die nog niet zo lang (5-10 jaar) kalend zijn.
Een lotion breng je aan op de hoofdhuid om dit vervolgens dan te laten intrekken. Minoxidil werkt door de veroudering van de haarcellen tegen te gaan. Dit medicijn heeft bijwerkingen zoals jeuk en irritatie van de hoofdhuid. Daarom zijn er zijn andere lotions op de markt te vinden met een vergelijkbare werking zoals Nanoxidil en Neoxyl met minder of geen bijwerkingen.
Voordelen:
- Goed lokaal te gebruiken, bijvoorbeeld op kruin of inhammen
- Je hoeft niet het hele haar te behandelen
- Stimuleert urenlang de haarzakjes, doordat een lotion niet uitgespoeld wordt
Het belang van vitamines
Andere redenen dan genetisch haarverlies kan het eetpatroon en stress zijn. Stress vermijden is dan de eerste en belangrijke stap om haarverlies tegen te gaan. Om haar goed te kunnen laten groeien, heeft het haar de juiste – en voldoende – vitaminen en mineralen nodig. Daarnaast is het van groot belang om de omzetting van testosteron naar di-hydrotestosteron (DHT) tegen te gaan. Het slikken van vitamine voor haaruitval is dan een goede manier om haaruitval te bestrijden. Voedingssupplementen met biotine bevatten de belangrijkste bouwstoffen voor een goede, gezonde haargroei van binnenuit. Combineer het nemen van supplementen met het gebruik van een lotion om de behandeling effectiviteit te vergroten.