Kans op burn-out stijgt door hogere werkdruk

Tijdens de coronapandemie leek de wereld even in slow motion te draaien. Qua vrijetijdsbestedingen zoals hobby’s, sport en bezoek aan vrienden en familie was er veel minder mogelijk. Daarnaast moest soms het werk op een lager pitje worden gezet vanwege de beperkende maatregelen. Nadat deze werden opgeheven is de maatschappij weer vol op stoom gekomen. Zodanig zelfs, dat er intussen in zowat alle branches sprake is van een personeelstekort. En dat, terwijl het ziekteverzuim ook nog eens relatief hoog is. Dit alles verhoogt de werkdruk, dat de kans vergroot op een burn-out.

Een burn-out: wat is het eigenlijk?

Veel bedrijven kampen met een personeelstekort en een hoog ziekteverzuim. Het motto lijkt daarom vooral te zijn: zoveel mogelijk, en zo snel mogelijk werk afronden. Maar heb je bijvoorbeeld niet genoeg tijd om het werk af te ronden, te zware verantwoordelijkheden of moet je te lang werken zonder pauzes of vakantie? Dan is de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer verstoord, en is er sprake van werkdruk. Dit kan, zeker bij langere overbelasting, leiden tot werkstress. En dat kan vervolgens weer de oorzaak zijn van een burn-out. Een burn-out is vooral te herkennen aan overspannenheid, vermoeidheid en een gevoel van uitputting die meer dan zes maanden aanhouden.

Heb je ook het idee dat je (een naderende) burn-out hebt? Door burn-out ervaringen te lezen kom je niet alleen veel te weten over de symptomen en mogelijke stressoren, maar ook over wat je kunt doen om een burn-out te voorkomen.

Symptomen van een (naderende) burn-out

Iedereen heeft wel eens een tijd dat hij niet lekker in zijn vel zit. Maak je je zorgen om grote veranderingen binnen het bedrijf of heb je zakelijk teveel hooi op de vork hebt genomen? Dan kun je te maken krijgen met diverse mentale of fysieke problemen. Denk aan piekeren of hoofpijn. Hoewel dit ook veelvoorkomende symptomen van een burn-out zijn, is er pas sprake van een burn-out als de klachten meer dan een halfjaar aanhouden. De meest voorkomende symptomen van een burn-out zijn overigens extreme (lichamelijk en mentale) vermoeidheid en uitputting, cynisme en slecht slapen.

Hoeveel mensen hebben last van een burn-out of bijbehorende klachten?

Stress op het werk met als gevolg overspannenheid of een burn-out voert de lijst aan van beroepsziekten in ons land. Hoewel er jaarlijks ‘slechts’ ongeveer 2.000 mensen gemeld worden met een burn-out als beroepsziekte door een bedrijfsarts, zijn er ook jaarlijks 130.000 mensen die met overspannenheid worden gediagnostiseerd door een huisarts. Daarnaast heeft ongeveer achttien procent van de medewerkers eerder in een Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) aangegeven burn-outklachten te ervaren. Het gaat hierbij om ongeveer 1,2 miljoen mensen in totaal.

Het inzicht in dat je dus zeker niet de enige bent, kan de drempel verlagen actie te ondernemen als je afstormt op een burn-out. Wacht hier niet te lang mee!

Nieuwsbank.nl
Logo