Feedback
Europees Parlement, over klimaat, kosten en ketens .

06 March, 2020

Beschikbaar budget: € 0,00
bert-jan.ruissen

heeft deze pitch aangemaakt:

bert-jan.ruissen

Het Europees Parlement vergadert in de week van 9 maart 2020. Hier de aandachtspunten van Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP). Info via voorlichter Kees Bos, gsm 0032 470 473 183.

Nee tegen Klimaatwet

Maandag 9 maart, 17 uur, plenair

Het voorstel voor de 'Europese klimaatwet' gaat veel te ver, vindt de SGP. Vooral het voornemen van de Europese Commissie om de bevoegdheid naar zich toe te trekken om tussentijds de klimaatdoelen aan te scherpen, is onaanvaardbaar. De SGP vindt het sowieso niet verstandig onrealistische klimaatdoelen in wetgeving vast te leggen. Bert-Jan Ruissen: “Dan komen we opnieuw in Urgenda-achtige situaties terecht en dat moeten we echt niet willen. De SGP wil een bescheiden EU, dat landen helpt samen te werken. Geen Brusselse dictaten”.  Het Europees Parlement bespreekt het voorstel maandag voor het eerst plenair.

In het Commissievoorstel is de doelstelling voor 2030 nog opengelaten. In een eerder aangenomen resolutie van het EP werd gesproken over een reductiedoelstelling van 55% CO2 in 2030. Bert-Jan Ruissen: “Natuurlijk moeten ook wij onze verantwoordelijkheid nemen, maar dit gaat echt te ver. Volstrekt onrealistisch. Bovendien is Europa al veruit het groenste continent ter wereld. Het is effectiever als de VS of China ook stappen zouden zetten."

 

Concurrentie in de agri-keten

Maandagavond 9 maart, plenair

Het gaat niet zo goed met de concurrentie in de Europese Unie, althans niet in de landbouw. "Het handjevol supermarktketens in Europa gunt zichzelf enorme winstmarges op agrarische producten, terwijl veel boeren en tuinders amper uit de kosten komen.", zegt Bert-Jan Ruissen. Hij spreekt maandag bij het jaarverslag van de Europese Commissie over het mededingingsbeleid. "Ondanks alle mooie plannen en maatregelen, is de praktijk amper of niet verbeterd. Jammer dat we hier steeds op moeten hameren, om een goede voedselproductie in de EU te kunnen garanderen."

 

Aan de Grieks-Turkse grens

Woensdag 11 maart, plenair

De huidige problemen aan de Grieks-Turkse grens mogen geen reden zijn om het EU-beleid te veranderen. "Voor echte vluchtelingen moet altijd plaats zijn in de EU, maar dan wel via normale procedures", vindt Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid voor de SGP. "Overduidelijk probeert de Turkse president Erdogan nu de EU onder druk te zetten, door migranten naar de Griekse grens te sturen. Terecht dat de EU niet buigt voor dwang. Opvang in de regio is en blijft het uitgangspunt."

 

Op de strepen staan in EU-meerjarenbegroting

Woensdagochtend 11 maart, plenair  

De recente EU-top over de meerjarenbegroting maakte duidelijk dat veel landen nog niet willen besparen op de kosten voor de EU. De ontvangende landen willen vooral dat netto-betalende landen zoals Nederland nog meer geld op tafel leggen. "Heel terecht dat premier Rutte niet door de knieën is gegaan voor de grote druk van de ontvangende landen", zegt Bert-Jan Ruissen, met het oog op het plenaire debat woensdag over de vorige en komende EU-top. "Onze premier moet vooral vasthouden aan zijn standpunt. De EU kan makkelijk besparen, vooral op regiofondsen voor rotondes, geluidschermen enz. En uiteraard op het pendelen van het Europarlement tussen Straatsburg en Brussel, om maar wat te noemen.'

Donatiebedrag Donateur

Op de hoogte blijven van wat er speelt op Nieuwsbank.nl?? Blijf op de hoogte

Reageer op dit bericht

0 Reacties

Deze website is nog in testfase. Opmerkingen zijn welkom. Klik hier.