Eenvoudige kinderpotloden vallen niet te vergelijken met goede kleurpotloden met uitstekende pigmentconcentraties en goede verzadigde kleuren. Ook zijn er bijzondere kleurpotloden zoals aquarelpotloden die oplosbaar zijn in water. En denk ook even aan de houdbaarheid: bij goedkope kleurpotloden zijn kleurpotloodtekeningen vaak maar beperkt houdbaar en zullen de kleuren al snel vervagen. Wat de beste kleurpotloden zijn, is natuurlijk afhankelijk van waar je ze voor wil gaan gebruiken. Daarom leggen we het een en ander voor je uit. Daarna geven we aan wat wij de beste kleurpotloden vinden.
Dit zijn de beste kleurpotloden van 2024
In de top 10 beste kleurpotloden zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 5 beste kleurpotloden van 2024 uitgelicht
Wat zijn de beste kleurpotloden? Zoals eerder gezegd is deze vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden en zal het antwoord hierop voor iedereen anders zijn. Het is bovendien nog maar de vraag of je de beste kleurpotloden voor volwassenen, de beste kleurpotloden voor mandala, de beste aquarelpotloden of eerder gewoon goede tekenpotloden zoekt. Om je toch wat op de goede weg te helpen, hebben we hieronder weergegeven wat wij de beste kleurpotloden vinden.
Faber-Castell Goldfaber Aqua
Deze Faber-Castell Goldfaber Aqua bevat volgens ons de beste aquarelpotloden. Het is een set met de 27 beste aquarelpotloden, die set is bovendien aangevuld met een penseel en een puntenslijper. De kleuren zijn zacht en levendig en de kleurpotloden zijn onbreekbaar. Het focust vooral op beginners en studenten, maar als beoefende kleurartiest is het ook gewoon een leuk setje voor onderweg. Zij kunnen er ook heel goed mee layeren en rekenen op de typerende mooie pigmentafgifte.
Bekijk de Faber-Castell Goldfaber Aqua bij deze vertrouwde webshops:
BIC Kids Aquacouleur kleurpotloden aquarelkleureffect
De BIC Kids Aquacouleur kleurpotloden aquarelkleureffect is een zeer goede kleurpotloden set voor kinderen. Deze potloden bevatten erg veel pigment waardoor de kleuren er echt uitspatten. Wanner je de potloden in het water dept krijg je een prachtig aquareleffect. De set bestaat in totaal uit 24 potloden en ze zijn eenvoudig te slijpen.
Bekijk de BIC Kids Aquacouleur kleurpotloden aquarelkleureffect bij deze vertrouwde webshops:
Bruynzeel Expression
Deze Bruynzeel Expression set bevat de beste kleurpotloden voor volwassenen die aan handlettering of bullet journaling doen. Het heeft een dikke kleurkern en het is gemaakt van hoogwaardige kleurpigmenten. Het is niet nodig om hard op het kleurpotlood te drukken en dankzij de 72 verschillende kleuren kunnen er ook heel mooie mandala’s mee worden gekleurd. Het bewaarblik garandeert een optimale levensduur. Het doet vooral dienst als een opstapje voor de beginnende kunstenaar en het is dan ook heel gebruiksvriendelijk ontworpen.
Bekijk de Bruynzeel Expression bij deze vertrouwde webshops:
Posca Penoil 36 Colours
De Posca Penoil 36 Colours zijn kleurpotloden van goede kwaliteit en met een hoge kleurintensiteit, te gebruiken in combinatie met water. Ze zijn gemaakt op basis van olie, was en natuurlijke pigmenten. Hierdoor zijn deze kleurpotloden geschikt voor het maken van schetsen, het tekenen en kleuren van landschappen, portretten enzovoort. Eigenlijk gebruik je ze voor alle kleurtaken die wat nauwkeurigheid vergen. Deze kleurpotloden komen in een koffer met 36 stuks en zijn onder andere te gebruiken op papier, hout, metaal, glas, leder en kalkpapier.
Bekijk de Posca Penoil 36 Colours bij deze vertrouwde webshops:
Eberhard Faber Winner 6
De kleurpotloden Eberhard Faber Winner 6 zijn volgens ons de beste kleurpotloden voor in de basisschool. Ze hebben een uitstekende kwaliteit en een hoge kleurintensiteit, maar daarnaast zijn ze ook verantwoord en ergonomisch ontworpen. Het helpt kinderen om een natuurlijke kleurwijze aan te leren en het voorkomt verkrampte handjes. Ze komen in een kartonnen etui en zijn breekresistent en waterproof.
Bekijk de Eberhard Faber Winner 6 bij deze vertrouwde webshops:
De populairste merken kleurpotloden
De Bruynzeel-kleurpotloden behoren tot de populairste merken kleurpotloden, net zoals de Faber-Castell-kleurpotloden, de Stabilo-kleurpotloden en de Staedtler-kleurpotloden. Daarnaast zijn er zeker nog een aantal merken die het goed doen, zoals de Derwent-kleurpotloden, de Arteza-kleurpotloden en de Prismacolor-kleurpotloden. Een aantal van deze merken vind je ook terug in ons lijstje met beste kleurpotloden en bevelen we dan ook zeker aan.
Hoe is de lijst met beste kleurpotloden 2024 tot stand gekomen?
Voor dit lijstje met beste kleurpotloden raadpleegden we een aantal websites van artiesten die er gretig informatie deelden. Onder andere de Vincent van Blog-blog hebben we hiervoor geraadpleegd, maar ook fora zoals SchilderenEnzo. Daarnaast hebben we ook alle kleurpotloden zelf uitgeprobeerd en gingen we te rade bij Carl, een kunstzinnige jongeman uit Gent. Daarnaast brachten we reviews in kaart via betrouwbare websites als bol.com. Op basis van al deze informatie en onze persoonlijke ervaringen stelden we deze persoonlijke lijst met beste kleurpotloden samen.
Informatie over kleurpotloden
Wat zijn goede kleurpotloden? Deze vraag is eigenlijk maar moeilijk te beantwoorden. Vaak heeft iedereen wel een eigen favoriet kleurpotlood dat net op de goede manier over het papier glijdt of waarbij er net voldoende hard moet worden gedrukt. Toch valt er wel het een en ander over kleurpotloden te vertellen.
Hardheid van het kleurpotlood
Een kleurpotlood bestaat telkens uit een mengsel met pigmenten die samen worden gebakken. Op basis van dit mengsel en het bakproces wordt het potlood hard. De hardheid is niet bij elk potlood identiek. Bij grafietpotloden wordt dit altijd aangegeven. Hierbij staat H voor hard en B voor zacht. Daar wordt dan nog een cijfer aan toegevoegd. Hoe hoger dit cijfer is, hoe harder of zachter het potlood is. 4B is dus zachter dan 3B, maar 4H is harder dan 3H. Daartussenin bevindt zich dan het potlood HB met een medium hard- en zachtheid. Bij kleurpotloden verschilt de hardheid vaak van merk tot merk en moet je een beetje zelf zoeken welke hardheid je ligt. Het principe is wel hetzelfde: met zachte kleurpotloden kan je eenvoudiger kleurschakeringen maken en grote oppervlakken inkleuren, terwijl harde kleurpotloden scherpere lijnen tekenen.
Soorten kleurpotloden
De klassieke kleurpotloden bestaan meestal uit was, bindmiddel, vulstoffen en een pigment. Het probleem met deze kleurpotloden is dat de pigmentdichtheid niet te groot mag zijn omdat ze anders niet voldoende hard worden. Dit resulteert nogal vaak in fletse en onrealistische kleuren. Enkel bij de professionele en duurdere merken lijkt men erin te slagen om kleuren te creëren die minder flets zijn zonder dat het kleurpotlood te zacht wordt. Hierbij worden vooral dure en hoogwaardige pigmenten gebruikt die ook heel lichtbestendig en kleurvast zijn. Onder andere de kleurpotloden van Faber-Castell vormen hier een goed voorbeeld van. Bij dergelijke kleurpotloden moet je wel altijd goed nagaan in welke mate ze nog te wissen zijn. Ze zijn vaak zo wisvast dat het enkel met terpentine lukt.
Daarnaast kan je ook kiezen voor de beste aquarelpotloden. Aquarelpotloden zijn in feite staafjes aquarelverf die er verder gewoon Âuitzien als een klassiek potlood. Hier kleur je altijd in combinatie met een verfborstel en water. Het vergt meer oefening, maar er kunnen wel ongelofelijk mooie kleurschakeringen worden gemaakt.
Naast deze twee hoofdcategorieën zijn er nog andere soorten kleurpotloden. Zo zijn er bijvoorbeeld pastelpotloden die extra zacht zijn. Hierdoor breken ze ook veel sneller af en zijn ze iets moeilijker in gebruik. Deze pastelkleurpotloden worden onder andere gebruikt om details aan te brengen in pastelkrijttekeningen. Sommige fabrikanten zoeken ook naar de ideale middenweg. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Holbein-kleurpotloden. Deze kleurpotloden bevatten net zoals klassieke kleurpotloden wax, maar daarnaast ook pigmenten, olie en vetten. Het zijn bijzondere kleurpotloden die over het algemeen heel aangenaam zijn in gebruik.
Vorm van het kleurpotlood
Veel mensen vergeten om rekening te houden met de vorm van het kleurpotlood. Zeskantige kleurpotloden zijn vaak de regel en helpen om de grip te behouden, maar ze zijn niet geschikt voor langdurig gebruik. Driehoekige kleurpotloden zijn dan een ergonomisch alternatief. Ook voor kinderen is het aangeraden om te kiezen voor driekantige kleurpotloden die bovendien net iets dikker zijn zodat ze beter in de hand liggen.
Stappenplan voor het gebruik van de beste aquarelpotloden
Voor wie op zoek is naar de beste kleurpotloden zijn de beste aquarelpotloden zeker te overwegen. Het is wel een andere manier van kleuren die je eventjes moet aanleren. Over het algemeen volstaat het om daarvoor onderstaand stappenplan te volgen:
- Maak altijd eerst een potloodschets waarop de hoofdlijnen en de hoofdpunten zijn aangebracht
- Vervolgens maak je een kleurenkaart door te kleuren met de kleurpotloden die je gaat gebruiken. Hier schilder je dan met een beetje water overheen. Je ziet dan meteen hoe de kleuren eruit zullen zien en kan bepalen hoe en waar je ze gaat gebruiken
- Breng water over je tekening aan
- Kies een basiskleur en breng de basiskleur over het onderwerp aan. Doe dit heel lichtjes en maak je nog geen zorgen over schaduwen of schakeringen
- Breng nu telkens een nieuwe kleurlaag aan en laat glanzende plekken leeg, maar kleur schaduwplekken wel in
- Vervolgens kan je de schaduwkleur aanbrengen. Dit kan zwart zijn, maar ook gewoon een donkerdere tint van de basiskleur is mogelijk. Door meerdere schaduwkleuren te gebruiken kan je ook extra diepte aan het werkje geven
- Nu kan je de glanzende plekken inkleuren met wit of met een lichtere tint van de basiskleur
- Gebruik een verfkwast en schilder nu over de tekening heen. De gemaakte strepen moeten daarbij netjes de tekeningcontouren volgen. Begin altijd met een beetje water en voeg telkens een beetje meer toe tot het helemaal goed is en de kleuren perfect in elkaar overvloeien
- Dompel de potloden in de verf en breng nu de harde lijnen en details aan. Dit doe je bijvoorbeeld om hardere contouren te creëren
- Wees trots op jezelf, zet je signatuur onder de tekening en blijf oefenen
Veelgestelde vragen over kleurpotloden
Welke kleurpotloden zijn het beste? Het is een vraag die je nu intussen zelf zou moeten kunnen beantwoorden. Toch kan je natuurlijk nog met een aantal andere vragen of onduidelijkheden af te rekenen krijgen. Wij hebben alvast een aantal veelgestelde vragen beantwoord.
Waarom breekt mijn kleurpotlood tijdens het slijpen?
Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan je kleurpotlood van inferieure kwaliteit zijn of beschadigd zijn na het vallen. Ook kan het gewoon zijn dat je een foute puntenslijper gebruikt. Gebruik altijd een puntenslijper voor kleurpotloden en niet de gewone puntenslijper voor klassieke grafietpotloden. Klassieke puntenslijpers slijpen bij een hoek van 23°, terwijl dit bij kleurpotloden bij een hoek van 30° moet gebeuren. Daarnaast kan het ook dat je de verkeerde slijptechniek hanteert: beweeg altijd de slijper in het rond en niet je potlood. Veel mensen doen het verkeerd, maar uiteindelijk is het logisch: bij scheren of aardappelen schillen beweeg je ook het mesje. Bij kleurpotloden is dat niet anders.
Waarom vervagen de kleuren van mijn werkstuk na verloop van tijd?
Dit heeft verschillende redenen. In de eerste plaats tast de omgeving nu eenmaal altijd de kleuren aan. Vooral zonlicht is een boosdoener. Daarom is het belangrijk om je werkjes altijd donker te bewaren, bijvoorbeeld in een map. Goedkope pigmenten zijn hier wel gevoeliger aan dan duurdere varianten. Ook daarom is het belangrijk dat je altijd kiest voor de beste kleurpotloden. Ten slotte kan er bij goedkope kleurpotloden eenvoudiger efflorescentie optreden. Hierbij vormt er zich een waslaagje aan de buitenkant van het aangebrachte pigment. Dit zie je bijvoorbeeld ook ontstaan op bakstenen. Het komt omdat de luchtvochtigheid deeltjes transporteert naar het oppervlak, waardoor ze zich er als een wit laagje aan hechten. Hierdoor lijkt de kleur natuurlijk te vervagen. Kiezen voor de beste kwaliteit kleurpotloden kan ook dit probleem helpen te voorkomen.
Aanvullende producten voor kleurpotloden
Naast de beste kleurpotloden heb je ook nog een aantal andere zaken nodig. Denk in de eerste plaats aan geschikt papier. Er zijn verschillende papiersoorten verkrijgbaar met een eigen dikte, ruwheid en gladheid. De keuze voor geschikt papier is heel belangrijk voor het resultaat. Net zoals bij de zoektocht naar de beste kleurpotloden is het belangrijk dat je veel experimenteert en zoekt naar een papiersoort die je aangenaam vindt. Daarnaast heb je een kleurenpotloodslijper nodig, net zoals een gom. Vooral een gompotlood is handig omdat je hiermee heel kleine details weg kan gommen. Denk vervolgens aan een goede embossing tool waarmee je kleine gleuven in de tekening kan trekken. Als je hier nadien overkleurt, blijft de fijne gleuf altijd wit. Het is bijvoorbeeld ideaal om de snorharen van een kat te trekken. Ga je aan de slag met de beste aquarelkleurpotloden? Vergeet dan niet dat je ook verschillende verfkwasten nodig hebt.