Dit zijn de beste koekenpannen van 2024
In de top 10 beste koekenpannen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!De 8 beste koekenpannen van 2024 uitgelicht
Nu je weet van welke materialen koekenpannen gemaakt zijn, en je voor jezelf hier ongetwijfeld al een keuze in gemaakt hebt, kun je de volgende stap in het keuzeproces zetten. Je kunt nu bepalen wat voor jou de beste koekenpan van 2024 is. Om je hiermee op weg te helpen, hebben we een lijst voor je opgesteld met aanbevelingen. Zoals aangegeven hebben we er hierbij voor gekozen om pannen met de beste prij/kwaliteit verhouding onder je aandacht te brengen. Hierbij hebben we ervoor gekozen om zowel koekenpannen met- als zonder anti-aanbaklaag onder je aandacht te brengen. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om onze lijst van beste koekenpannen van 2024 in te vullen met pannen van meerdere materialen. Op deze manier krijg je het beste inzicht van het aanbod in deze pannen.Fissler Catania Koekenpan ø 28 cm
Fissler Original-Profi Collection Koekenpan Ø 24 cm
- Koude metaalgrepen
- Extra brede schenkrand
- Gelaserde maatverdeling
- CookStar Universele bodem
Lodge Blacklock Koekenpan Ø 37 cm
DeBuyer Mineral B Element Koekenpan
- Materiaal: Staal
- Anti – aanbaklaag: Nee
- Beoordeling: 9,5
Tefal So Intensive Koekenpan
- Materiaal: Aluminium
- Anti-aanbaklaag: Ja
- Beoordeling: 9,2
GreenPan Memphis Keramische koekenpan
Deze GreenPan Memphis Keramische koekenpan is geschikt voor maaltijden voor 3 tot 4 personen. GreenPan is het merk voor iedereen die écht gezond wil koken! Alle potten en pannen hebben een gezonde keramische Thermolon™ antikleeflaag. Deze antikleeflaag is gemaakt met natuurlijke grondstoffen, zoals zand en diamant waardoor je zelfs met metalen spatels in de pan kunt werken. Daarnaast bevat deze antiaanbaklaag géén PFAS. Deze GreenPan Memphis Keramische koekenpan heeft een energiebesparende bodem en is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie en oven. De ergonomische handgreep van bakeliet blijft altijd koel waardoor de koekenpan gemakkelijk in gebruik is. Productspecificaties GreenPan Memphis Keramische koekenpan- Materiaal: Aluminium
- Anti-aanbaklaag: Ja
- Beoordeling: 9,2
Tefal Hard Titanium+ Koekenpannenset
- Materiaal: Aluminium
- Anti-aanbaklaag: Ja
- Beoordeling: 9,2
Koock Amsterdam® Skillet gietijzer – koekenpan
- Materiaal: Gietijzer
- Anti-aanbaklaag: Nee
- Beoordeling: 9,1
Nog 2 aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste koekenpan die je in 2024 kunt kopen
Gezien het grote aanbod in koekenpannen, kunnen we het ons zeer goed voorstellen dat je meerdere opties wilt vergelijken voordat je de keuze maakt wat voor jou de beste koekenpan van 2024 is. Daarom wijzen we je hieronder op nog vijf interessante aanbevelingen. Als je een keuze maakt voor een van deze opties, maak je een keuze voor een goede koekenpan.De populairste merken
Welke koekenpan het best bij je past is deels afhankelijk van je wensen op dit gebied en uiteraard je budget. Zoals aangegeven zijn koekenpannen te verkrijgen in diverse prijsklassen en is het helemaal niet nodig om voor de duurste optie te kiezen om de beschikking te hebben over een goede koekenpan. Dit wil niet zeggen dat je een braadpan die je kunt kopen bij een discounter ook per definitie een goede keuze is. Dit hangt immers af van het merk koekenpan die de betreffende discounter voor je in de schappen heeft liggen. Er zijn immers zeer veel verschillende merken die een koekenpan op de markt hebben gebracht. De beschikking hebben over veel keuzemogelijkheden is uiteraard prettig maar maakt het wel lastig om (in dit geval) te bepalen welke merken de beste koekenpannen aanbieden. Uiteraard kunnen we je hier inzicht in geven. Als je kiest voor een koekenpan van een merk als Fissler, DeBuyer, Tefal, Lodge, Koock Amsterdam, Greenchef, Demeyere of Jeroen Meus, maak je een uitstekende keuze. Deze merken bieden immers de beste koekenpannen aan.Informatie over koekenpannen
Waarom investeren in een goede koekenpan?
Er zijn zeer veel verschillende soorten pannen op de markt. Als je een lijstje zou moeten maken van de enige vier pannen die je echt nodig hebt in de keuken, kom je uit op een grote kookpan, een kleine steelpan, een diepe hapjespan en een koekenpan. De laatstgenoemde pan gebruik je voor het bereiden van vlees, aardappelen of andere etenswaren. Dit doe je in (vaak) een open pan op hoog vuur in hete margarine, olie of (bak) boter. Doordat je dit keukengereedschap in de praktijk veelvuldig gaat gebruiken, is de kans zeer groot dat de koekenpan de pan is waar je het meest van gaat houden. Daarom is het belangrijk om te investeren in een goede koekenpan. Hiermee willen we je niet de indruk geven dat je hiervoor veel geld moet uitgeven. Uit onze onderzoeksresultaten kun je gerust de conclusie trekken dat een dure pan niet per definitie de betere keuze is. Daarnaast is de keuze voor een hele goedkope pan vaak ook niet al te best. Dit is de reden waarom we je in onze aanbevelingen van de beste koekenpan van 2024 wijzen op pannen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding.Van welke materialen worden koekenpannen gemaakt?
Koekenpannen kunnen gemaakt worden van diverse materialen. Ieder materiaal heeft z’n eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om je hier even in te verdiepen om te kunnen beslissen welke koekenpan het meest geschikt is voor je. Daarom nemen we hieronder de verschillende opties met je door.Aluminium koekenpan
Een aluminium koekenpan is een zeer populaire keuze en wordt dan ook veel verkocht. Dit komt omdat dit materiaal een goede prijs/kwaliteitverhouding heeft. Hiermee verklaren we meteen waarom er veel aluminium koekenpannen in onze lijst van beste koekenpannen van 2024 voorkomen. Aluminium is voor een vrij voordelige prijs te produceren. Daarnaast heeft het materiaal gunstige karakteristieke eigenschappen die volledig aansluiten bij het gebruik van koekenpannen. Aluminium is een materiaal dat warmte goed kan geleiden en verdelen. De pan is hierdoor snel op de gewenste temperatuur. In veel gevallen wordt een aluminium pan voorzien van een coating of anti-aanbaklaag. Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillende antiaanbaklagen. Voor de volledigheid is het goed te vermelden dat niet iedere aluminium koekenpan geschikt is om te gebruiken op inductie.RVS koekenpan
RVS is een uitstekend materiaal voor koekenpannen. Dit materiaal is immers uitstekend bestand tegen hoge temperaturen en is zowel kras- als zuurbestendig. Daarnaast biedt het materiaal een redelijke warmtegeleiding en is het geen probleem om een RVS koekenpan door de vaatwasser te laten schoonmaken. Hierbij moeten we wel voor de volledigheid vermelden dat een RVS koekenpan langer mooi blijft als je deze met de hand afwast. Roestvrij staal wordt dan ook veel gebruikt voor het vervaardigen van koekenpannen. Het voordeel van dit materiaal wat we nog niet benoemd hebben, is dat RVS een gunstige prijsstelling heeft.Stalen koekenpan
Een stalen koekenpan biedt diverse praktische voordelen. Allereerst is dit het meest natuurlijke materiaal dat er is. Daarnaast kan deze robuuste pan wel tegen een stootje en bakt een pan van dit materiaal geweldig! Voorwaarde is wel dat je een pan van dit materiaal op de juiste manier gebruikt. Je moet deze pan eerst inbranden met olie. Na deze “ontgroening” wordt deze pan jouw beste keukentool waar je lang plezier van hebt. Staal heeft als eigenschap dat het uitstekend warme kan geleiden. Een stalen koekenpan kan dan ook de hoogste temperaturen aan en gaat steeds beter branden als je de pan langer gebruikt. De pan gaat dan zwart kleuren en z’n eigen anti-aanbaklaag creëren. Het zal je dan ook niets verbazen dat we een stalen pan hebben uitgeroepen als de beste koekenpan van 2024. Een nadeel is wellicht dat de pan niet geschikt is voor een vaatwasser maar dit nadeel weegt niet op tegen alle voordelen van een stalen koekenpan.Gietijzeren koekenpan
Gietijzer is een materiaal wat vrij langzaam op temperatuur komt maar heeft de eigenschap dat het zeer lang de warmte kan vasthouden. Dit is de reden dat gietijzer een materiaal is dat uitstekend geschikt is voor braadpannen maar gietijzeren koekenpannen zijn ook verkrijgbaar. Deze pan is uitstekend geschikt om vlees in dicht te schroeien of te karamelliseren. Een gietijzeren koekenpan is vrij zwaar in gewicht. Het kost je wat meer moeite om deze pan op te tillen. Dit nadeel kan ook gezien worden als een belangrijk voordeel want door het zware gewicht zal de pan ook niet zo snel van het fornuis schuiven.Keramische koekenpan
Een keramische koekenpan hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis maar het is voor de volledigheid wel goed om deze optie te benoemen. Keramische pannen zijn immers pannen van bijvoorbeeld RVS of een ander materiaal die voorzien is van een keramische anti-aanbaklaag. Dit is dus een natuurlijke laag en géén Teflon anti-aanbaklaag. Voor de vele mensen die liever niet kiezen voor een Teflon anti-aanbaklaag is dit een uitstekend alternatief. In de meeste gevallen zijn keramische koekenpannen geschikt om te gebruiken op iedere warmtebron dus ook op inductie.Koperen koekenpan
Voor veel mensen is een koperen koekenpan de beste keuze die je kunt maken. Deze pannen bieden (door een uitstekende en snelle warmtegeleiding) ongeëvenaarde bakresultaten. Een koekenpan van koper is uitstekend geschikt om met uiterste precisie te bakken en te braden. Omdat zouten en zuren een reactie geven met koper, wordt dit materiaal altijd gecombineerd met roestvrij staal. Het voordeel hiervan is dat een koperen koekenpan eenvoudig schoon te maken is. Dit is zeker de moeite waard want de prachtige herkenbare kleur en glans zorgen voor de karakteristieke uitstraling van koper. Een pan van dit materiaal is een lust voor het oog. Koper is een zeer duurzaam materiaal dat je hele leven lang mee zal gaan. Dit merk je uiteraard ook in de prijsstelling van deze pan. Een koperen koekenpan is de duurste optie waarvoor je kunt kiezen.Hoe is deze lijst met beste koekenpannen tot stand gekomen?
Onze lijst van beste koekenpannen hebben voor een deel kunnen samenstellen op basis van onze eigen ervaringen. Zoals aangegeven behoren koekenpannen immers tot de meest gebruikte pannen en beschikt ieder redactielid van deze Best Gekozen website dus wel over een of meerdere koekenpannen. Uiteraard hebben we ook andere ervaringsdeskundigen om advies gevraagd. We zijn hiervoor te rade gegaan bij gespecialiseerde aanbieders op gebied van pannen. Daarnaast hebben we ons laten inspireren door de resultaten van de vergelijkende tests die zijn uitgevoerd door onafhankelijke consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond en Kieskeurig.Veelgestelde vragen over koekenpannen
Wat is het verschil tussen een koekenpan en een braadpan?
De termen “koekenpan” en “braadpan” worden in de volksmond nog wel eens door elkaar gebruikt. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen een koekenpan en een braadpan. De laatstgenoemde pan is immers een wijde en diepe pan. Daarnaast heeft een braadpan een dikke bodem waardoor er sprake is van een gelijkmatige verdeling van de warmte. Dit maakt deze pan uitstekend geschikt om vlees dicht te schroeien om dit vervolgens te laten braden. Een koekenpan heeft een ronde vorm, heeft een lage rand en een lange steel. Daarnaast is de bodem van een koekenpan een stuk dunner. Dit maakt deze pan juist zeer geschikt om voedsel (zoals een ei, vlees, vis en/of uiteraard pannenkoeken) op een hoog vuur te bereiden. Ben je na het lezen van dit stuk tot de conclusie gekomen dat een braadpan beter past bij jouw wensen? Dan verwijzen we je graag door naar een artikel elders op de website waarin we je inzicht geven wat de beste braadpan van 2024 is.Wat is een goede koekenpan?
Op de vraag wat een goede koekenpan is, is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt immers af van je persoonlijke voorkeuren op dit gebied. Wat een goede koekenpan is, verschilt dus per huishouden. We kunnen je uiteraard wel inzicht geven in een aantal algemene eigenschappen waar een goede koekenpan aan moet voldoen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de koekenpan een goede anti-aanbaklaag heeft (meer hierover lees je verderop in dit artikel), de pan moet stevig genoeg en niet te zwaar zijn en voorzien zijn van een goed in de hand liggend handvat. Daarnaast is het van belang dat de pan geschikt is voor jouw warmtebron en groot genoeg is om te voorzien in jouw wensen. Over deze laatste punten lees je ook meer elders in dit artikel.Wat zijn de beste inductie pannen?
Als je gebruik maakt van inductie wordt er verwarmd door elektronische straling. Dit proces vindt alleen plaats wanneer de pan contact maakt met de plaat. Als je de pan van de plaat neemt, stopt dit proces onmiddellijk. Als je op inductie kookt, heb je dus een pan nodig met een platte, stevige en magnetische bodem. De beste inductie pannen zijn pannen van gietijzer. Daarnaast zijn koekenpannen van roestvrij staal vrijwel altijd te gebruiken op deze warmtebron. Een materiaal als koper of plaatstaal zou te gebruiken zijn op inductie mits de pan voorzien is van een speciale bodem.Wat is beter: een koekenpan met- of zonder anti-aanbaklaag?
Als je veel met eiwitrijke producten werkt, is het aan te raden om te kiezen voor een koekenpan met anti-aanbaklaag. Eiwitrijke producten (zoals vis, aardappelen en eieren) hebben immers de vervelende eigenschap om snel te plakken. Een anti-aanbaklaag voorkomt dat dit gebeurt. Met betrekking tot antiaanbaklagen kun je meerdere keuzes maken. We zetten deze opties hieronder voor je op een rijtje:- Teflon anti-aanbaklaag. Deze anti-aanbaklaag wordt vervaardigd op basis van mineralen en wordt veelvuldig gebruikt in pannen van het merk Tefal. De kwaliteit van deze anti-aanbaklaag is erg groot. Het is wel van belang om op te passen bij het gebruik van scherpe materialen bij het bereiden van voedsel in de koekenpan. Hierdoor kan de Teflon anti-aanbaklaag snel beschadigen.
- Keramische anti-aanbaklaag. Deze anti-aanbaklaag is een uitstekend alternatief voor de Teflon anti-aanbaklaag. Voor het vervaardigen van deze laag wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals zand en steen. Hiermee maak je dus een duurzame en milieuvriendelijke keuze. Daarnaast heeft een keramische anti-aanbaklaag als groot voordeel dat het beter bestand is tegen hogere temperaturen en beter bestand is tegen beschadigingen als gevolg van krassen.
- Emaille anti-aanbaklaag. Dit is een laag die wordt aangebracht op gietijzeren koekenpannen. Een emaille anti-aanbaklaag kun je zien als een soort glaslaag wat in de pan wordt aangebracht. Deze laag is uitstekend bestand tegen hoge temperaturen en tegen krassen. Daarnaast zorgt deze laag er indirect voor dat de pan minder snel gaat roesten.