SOTHEBY'S

Press Release

RECORDOMZET SOTHEBY'S AMSTERDAM

- Sotheby's wederom marktleider in Nederland -

- 51,5 miljoen in 2005 - hoogste omzet ooit -

- Groeiende internationale belangstelling -


Amsterdam, januari 2006. Sotheby's Amsterdam maakt bekend dat de omzet over het gehele jaar 2005 51,5 miljoen bedraagt. "De veilingomzet van 51,5 miljoen over 2005 is de hoogste jaaromzet ooit in Amsterdam", zegt Patrick van Maris van Dijk, scheidend Managing Director Sotheby's Amsterdam en Senior Director Sotheby's Europa. "Hiermee continueert Sotheby's haar positie als grootste veilinghuis van Nederland. Onze strategie om kleinere, maar kwalitatief hoogwaardige veilingen met topstukken uit particulier bezit samen te stellen, is zonder meer succesvol gebleken. De cijfers spreken voor zich: in 2005 werden in 30 veilingen 7000 voorwerpen verkocht, die gemiddeld 6.250 opbrachten. Ook werd in 2005 een nieuw record voor n veiling gevestigd toen de veiling 'Crowns and Coronets', met kunstvoorwerpen uit Europees koninklijk en adellijk bezit, 6.8 miljoen opbracht; het hoogste totaal voor een veiling in de geschiedenis van Sotheby's Amsterdam. In 2005 kwam een groot aantal priv collecties onder de hamer die op veel belangstelling mochten rekenen. Kopers uit de gehele wereld vinden de weg naar Sotheby's Amsterdam. De publicatie van alle catalogi op www.sothebys.com is hierbij een belangrijk aspect."


De belangrijke particuliere collecties die in 2005 bij Sotheby's Amsterdam geveild werden, overtroffen regelmatig de verwachtingen. Naast de eerder genoemde veiling "Crowns and Coronets" was de Amerikaans-Europese collectie van Angle Maggi-Spaulding in november goed voor 2,3 miljoen. Spraakmakend waren verder de collecties van Eva Besny (fotografie, wereldrecord voor Cartier-Bresson's Andalucia), het Gemeentemuseum Den Haag (schilderijen), Marcel Toebosch (klokken en meubelen), Piet Jonker (tuinbeelden) en Rudolph Moshammer (juwelen). Een gedenkwaardig evenement was de veiling van Prins Bernhard's olifantencollectie op Paleis Het Loo in oktober, die 380.000 opbracht voor het Wereld Natuur Fonds.

De Amsterdamse vestiging van Sotheby's is daarnaast zeer intensief betrokken geweest bij de organisatie van Sotheby's grote en buitengewoon succesvolle veiling van kunstvoorwerpen van het koninklijk Huis Hannover op Slot Marienburg in Duitsland. Deze internationale tiendaagse veiling in oktober 2005 bracht een ongekend totaal van 44 miljoen op, het hoogste totaal ooit voor een kasteelveiling in Europa.

Een gebied waar Sotheby's ieder jaar weer haar kracht bewijst, is de 19de Eeuwse Europese Schilderkunst. De veilingen in 2005 behaalden een totaalopbrengst van 8,7 miljoen. Topstukken waren onder meer George Breitner, Dame met Kat ( 381.600) en Isaac Israels, Rue Clignancourt ( 376.000)

Op het gebied van Moderne en Hedendaagse Kunst werd in 2005 in totaal 8 miljoen omgezet, met onder meer een veilingrecord voor Kees Maks (Propos Galant, 280.800).

Het totaal voor de zeer succesvolle veilingen van Schilderijen en Tekeningen van Oude Meesters bedroeg 5,8 miljoen. Veilingrecords werden gevestigd voor Louis Finson (De vier Elementen, 482.400) en Joannes Fijt, Spaniels stalking rabbits, 359.200). Een Duinlandschap bij Den Haag door Jan van Goyen bracht 269.600 op.

De veilingen van Juwelen en Horloges bij Sotheby's Amsterdam in 2005 droegen een indrukwekkende 6 miljoen bij aan het totaal. Ook hier is Sotheby's de onbetwiste marktleider. Een nieuw Nederlands veilingrecord voor een horloge werd in december gevestigd toen een IWC polshorloge "Il Destriero Scafusia" uit 1999 191.200 opbracht.

VOORUITZICHTEN VOOR 2006

Voor 2006 zijn de verwachtingen hoog gespannen. Allereerst vindt een verandering plaats in het management van Sotheby's Amsterdam. Managing Director Patrick van Maris van Dijk gaat een nieuwe Europese functie bekleden binnen Sotheby's, met als standplaats Londen. Met ingang van 1 januari 2006 wordt hij als Managing Director opgevolgd door Mark Grol.

Ook in 2006 zal Sotheby's Amsterdam weer een aantal belangrijke collecties aanbieden, waarbij een aantal museumcollecties. Sotheby's heeft een lange historie van samenwerking met de museumwereld. Zo vonden succesvolle veilingen plaats van onder meer schilderijen uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag in 2005 en eerder de collectie Meet - en Weeginstrumenten van het Museum IJkwezen te Delft. Sotheby's is nu aangezocht door het Centraal Museum Utrecht om op zondag 12 maart 2006 een selectie kunstvoorwerpen uit het depot van het museum ter veiling te brengen. Het betreft een klein deel van de totale collectie van 47.000 objecten van het museum. Het gaat om stukken die niet passen in de museumcollectie van het Centraal Museum en in andere musea beter tot hun recht komen. Van 4 februari tot en met 9 maart worden deze kunstwerken tentoongesteld in het Museum. In eerste plaats wordt gekeken of het stuk kan worden opgenomen in de verzameling van een ander museum, of dat het kan terugkeren naar de eigenaars die het ooit schonken of in bruikleen gaven. De stukken die niet op deze manier kunnen worden overgedragen worden geveild. De definitieve lijst van te veilen stukken is op 1 maart bekend. De veiling wordt door Sotheby's gehouden in het Centraal Museum Utrecht, op zondag 12 maart 2006. In september 2006 vindt een tweede museumveiling plaats.

Onder de noemer 'European Collections' brengt Sotheby's op 21 en 22 februari 2006 een prachtige selectie schilderijen, meubelen, beelden, tapisserien en kunstvoorwerpen onder de hamer, afkomstig uit 33 Europese Priv Collecties. Een groot deel van de circa 1000 kunstvoorwerpen waren decennialang in het bezit van verzamelaars of maakten deel uit van het interieur van landhuizen. Er zijn Russische kunstvoorwerpen van de familie Bikadorov, schilderijen en meubelen uit de collectie van filmster Maria Schell en haar echtgenoot Horst Hchler; de collectie vogelkooien van het Vogelbauernmuseum in Walsrode, een collectie scheepsmodellen, en middeleeuwse houten sculpturen en vroege kunstvoorwerpen uit de Nederlandse collectie van de heer E. ten Cate en de Duitse Collectie van Dr Paul Ludowigs.

Op 21 maart 2006 veilt Sotheby's Amsterdam Fotografie, met bekende namen als Helmut Newton, Andres Serrano, Olafur Eliasson, Eva Besny, Ed van der Elsken, Piet Zwart, Aart Klein, Anton Corbijn, Paul Schuitema, Paul Huf en Rineke Dijkstra.

De belangrijke veiling van 19de Eeuwse Schilderijen op 24 april 2006 omvat als hoogtepunten onder meer een prachtig Winterlandschap met houtsprokkelaars van de grote meester Barend Cornelis Koekkoek (richtprijs 420.000 - 600.000) en een bijzondere, particuliere collectie werken van George Hendrik Breitner.

OVER SOTHEBY'S AMSTERDAM

Sotheby's Amsterdam is het belangrijkste internationale veilingcentrum in noordwest Europa en richt zich naast Nederland, op Duitsland, Belgi en Scandinavi. Sinds 1999 is Sotheby's gevestigd aan de Zuidas van Amsterdam. De verhuizing vanuit het centrum naar dit goed bereikbare en speciaal voor het veilinghuis ontworpen gebouw is van groot belang geweest voor de huidige groei. Met ruim 5.000 vierkante meter vloeroppervlak is De Boelelaan 30 uitstekend geschikt om vele activiteiten te ontplooien. De vier grote zalen bieden niet alleen ruimte aan veilingen, maar ook aan tentoonstellingen, lezingen, diners, modeshows, bedrijfspresentaties, symposia en concerten. Ook de aanwezigheid van brasserie The Caf at Sotheby's en de bookshop met kunstboeken blijken een aantrekkelijke formule, die voor een nog steeds groeiend aantal bezoekers zorgt.

De veilingmeesters van Sotheby's worden regelmatig ingeroepen voor liefdadigheidsveilingen. Vanzelfsprekend werkt Sotheby's belangeloos mee aan talloze charity gala's en andere evenementen voor het goede doel.

In 2005 vierde Sotheby's 'New Collectors' haar derde verjaardag. Het op maat gesneden programma voor jonge mensen met belangstelling voor kunst, dat hen op originele wijze bekend maakt met de verschillende disciplines op het gebied van kunst en antiek, bleek een schot in de roos. Circa 1000 jonge en enthousiaste kunstliefhebbers vinden hun weg naar de lezingen, ontvangsten en exposities voor Sotheby's New Collectors.

+++

Voor verdere inlichtingen

Sotheby's Press Office,

Tel. 0(031) 20 550 2205/6

Press Office & Marketing

Sotheby's Amsterdam

De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam

T +31 20-550 2205 F +31 20-550 2310

E diana.ridderikhoff@sothebys.com

www.sothebys.com

Deel: ' Recordomzet 2005 voor Sotheby's Amsterdam '


Lees ook