Galerie Utrecht toont andere wereld


Schilderijen: Ray Donley, Con van Velsen, Gabril Gressie, Tino Luciano, Grard Willemenot. Beelden: Marc Janssen en Nikolaas van Os

UTRECHT, 20080320 -- Op zondag 6 april toont Galerie Utrecht `Een andere wereld', een expositie waarin de galerie een aantal kunstenaars toont die met een herkenbare vormentaal een wereld scheppen die verschilt van de alledaagse wereld. Om drie uur zal de expositie worden geopend in de galerie op de Oude gracht 340.

Dat het scheppen van een andere wereld al een zeer lange traditie heeft is goed te zien in het werk van de Franse schilder Grard Willemenot (1943, Parijs). In zijn werken in tempera op paneel is direct de invloed van de schilder Hieronymus Bosch te zien, een schilder die de mensheid al in de zestiende eeuw een andere wereld liet zien. Het werk van Willemenot heeft, hoewel het teruggrijpt op de oude meesters, een eigentijds karakter.

De schilder Con van Velsen (1948, Bussum) toont ons een miniatuurwereld op miniatuurformaat. In zijn werelden hebben alledaagse kleine voorwerpen een groot formaat die mensen op opvallende manier gebruiken. Zo wordt een drijvende paraplu een pontje en halen vissers enorme mandarijnen uit het water. Deze voormalige fotograaf nam geen genoegen met de reeds bestaande wereld en gaat de uitdaging aan met fijnschilderkunst op een zeer klein formaat. In deze expositie zal hij echter ook getuigen van zijn vakmanschap op groter formaat.

Gabril Gressie (1959, Leiden) weet, net als Con van Velsen, humor en vakmanschap in zijn werk te combineren. Op een zeer originele manier schildert hij muizen, vogels en andere dieren die op broederlijke wijze samenwerken en verwikkeld zijn in een avontuur. Garenklosjes, vingerhoedjes, flesjes, potjes en doosjes vormen het decor voor dit avontuur en zijn de werktuigen waarmee de kleine personages hun mysterieuze doel mee trachten te bereiken.

Galerie Utrecht heeft voor deze expositie tevens een nieuwe kunstenaar uit de V.S. toegevoegd. Ray Donley is een schilder die ons met zijn werk ook in een andere wereld laat wanen, in zijn geval door de manier van schilderen. Zijn schilderijen roepen een sfeer op die ze in de zeventiende eeuw plaatst. Zijn techniek, het sterke chiaroscuro en uitstraling van zijn personages doen denken aan de Hollandse en Italiaanse schilderkunst uit die periode. Net als de andere schilders in deze expositie maakt hij gebruik van een lange en belangrijke schilderstraditie maar geeft er een zeer eigentijds tintje aan. Een `nieuwe oude meester' zo te zeggen.

Een andere nieuwe kunstenaar bij Galerie Utrecht is de Belgische beeldhouwer Marc Janssen. Zijn beelden vormen een symbiose tussen de menselijke gedaante in keramiek en techniek. De keramische figuren zijn voorzien van allerlei mechanische hulpmiddelen die echter door proportie of constructie nutteloos lijken. Zo zit een man gekoppeld aan een machine waarvan de functie niet duidelijk is. Het lijkt wel alsof hij zelf deze machine aandrijft door middel van zijn eigen energie, wat er het resultaat van is blijft in het ongewisse. Een andere man probeert het luchtruim te kiezen met een vliegconstructie waarin Leonardo da Vinci al de fouten van zou hebben ingezien. Het spannende van de beelden van Janssen is dat ze een droomwereld laten zien waarin mens en mechanisch object n zijn, maar ook een eeuwigdurende strijd voeren.

Ten slotte zullen er nieuwe keramische beelden van de kunstenaar Nikolaas van Os (1950, Amerongen) te zien zijn. Deze zeer vaardige beeldhouwer is in staat door zijn monumentale fabeldieren in keramiek iedere ruimte een eigen `gezicht' te geven. De kleurrijke wezens die hij creert zijn soms terug te vinden in de mythologie maar nog vaker ontsproten aan zijn creatieve geest. Het bijzondere is dat zijn keramische beelden in de open lucht kunnen worden geplaatst waardoor zij ook een tuin een (letterlijk) eigen gezicht geven.


Deel: ' Galerie Utrecht toont andere wereld '
Lees ook