SAMI BRISS bij MANIFESTAMAASTRICHT


Met iedere penseelstreek wordt zijn liefdevolle verbazing onderstreept

MAASTRICHT, 20110210 -- In zijn schilderijen is de invloed van zijn verleden evident. De sobere aardekleuren van het land, het okergoud van de Byzanthijnse Icoon, de voorzichtige lichtschakeringen in blauwen. De sereniteit, de nostalgie en Briss' harmonie met het leven; het zijn de kenmerken van een vredige wereld, het universum van Briss.

Om de ongebonden Briss te begrijpen moeten we terug in de tijd. Briss wordt geboren in Jassi, de hoofdstad van Roemeens Moldavi. In 1941 ontsnapt zijn familie aan de pogroms en vestigt zich in Boekarest waar de jonge Sami de Academie volgt. Met het aantreden van de totalitaire Sovjets vertrekt hij in 1959 naar Israel. Hij vlucht, dus hij reist,hij kijkt, vindt zijn eigen visie en schildert. In 1974 vestigt hij zich in Parijs, waar hij sindsdien woont en werkt, daar neemt zijn carrire een grote vlucht en wordt zijn naam internationaal gevestigd.

De picturale woordenschat van Briss is dromerig, soepel, licht en kundig. Hij lijkt met een stille, bijna kinderlijke verwondering te beschouwen. Zijn oeuvre geeft zijn gekleurde werkelijkheid weer. Briss onttrekt zich aan trends, crises en andere wereldse zaken en wanen van de dag. Hijbezit een waar en uniek vermogen om een levenlang geen concessies te doen aan publieke meningen of veranderende ideen. Alles aan zijn werk is volkomen plausibel.Zijnliefdevolle verbazing wordt met iedere penseelstreek onderstreept.

Zijn werk is over de hele wereld te vinden, in zowel musealeals particuliere collecties en tot en met 11 maart bij MANIFESTAMAASTRICHT.


Deel: ' SAMI BRISS bij MANIFESTAMAASTRICHT '
Lees ook