Schilderij van Philips Wouwerman ontdekt bij het RKD


DEN HAAG, 20130209 -- Het RKD organiseert jaarlijks een vijftal vrij-toegankelijke Beoordelingsdagen, waarop het publiek kunstwerken gratis ter beoordeling aan experts kan voorleggen. Op donderdag 31 januari 2013 werd tijdens zo'n dag wederom een bijzondere ontdekking gedaan: een tot nu toe ongepubliceerd en afgeschreven schilderij van Philips Wouwerman (1619-1668) kon alsnog aan deze belangrijke schilder, wiens schilderijen bij leven al zeer kostbaar waren, worden toegeschreven.

De authenticiteit van Bebost landschap met herberg, landlieden, paarden en eenden bij een bron, werd sinds een restauratie in 2010 betwist. Experts van het RKD, onder aanvoering van Wouwerman kenner Marijke de Kinkelder, wijzen daarentegen op de bijzondere kwaliteit van het schilderij, vooral zichtbaar in de verfijnde manier van schilderen, een van de stijlkenmerken van Wouwerman. Diens vier jaar jongere broer Pieter (1623-1682) werkte weliswaar ook in diens stijl, maar bereikte nooit eenzelfde, hoog niveau. De compositie van het werk was bekend, nadat in 2003 een kopie werd geveild bij Kunsthaus Lempertz in Keulen.


Bebost landschap met herberg, landlieden, paarden en eenden bij een bron is in de jaren '60 op een veiling in New York gekocht en verblijft sindsdien in een Nederlandse verzameling.


Deel: ' Schilderij van Philips Wouwerman ontdekt bij het RKD '
Lees ook