Tentoonstelling installatie 'Rarus Mundus'


"Techniek, in welke vorm dan ook, is de redding van de mensheid maar zal ook de oorzaak zijn van de ondergang"

DEN HAAG, 20090109 -- Op zondag 18 januari 2009 om 16 uur wordt de tentoonstelling `Rarus Mundus' van beeldend kunstenaar Jeroen Graus geopend. De tentoonstelling bestaat uit een installatie van een machine. Deze machine maakt deel uit van het project `Rarus Mundus' (latijns: vreemde wereld). De machine `functioneert' door gebruik van beeld, geluid en licht. De tentoonstelling vindt plaats bij Stichting Onderstroom, Oosteinde 70 te Den Haag ( https://www.onderstroom.org ).

[foto Rarus Mundus van Jeroen Graus]

Het project Rarus Mundus toont de visie van de kunstenaar op een toekomstige wereld die beheerst wordt door (digitale) techniek en technische apparaten. Jeroen Graus zegt daarover: "In onze leefwereld vinden technologische ontwikkelingen plaats, zoals RFID (Radio frequency identification) en EPD (elektronisch patientendossier), die in de nabije toekomst een enorme toename van digitale communicatie veroorzaken. Deze toename zorgt ervoor dat elk individu in het dagelijks leven zodanig geconfronteerd wordt met (persoonlijke) digitale informatie, dat hij in een `digitale dwangbuis' terechtkomt."

De kunstenaar baseert zijn concepten op onderwerpen zoals Dystopie, Utopie, Science Fiction, RFID. Voorheen heeft de kunstenaar voornamelijk schilderijen en video's gemaakt gebaseerd op deze concepten. De installatie is een ruimtelijke `vertaling' van deze schilderijen.

Jeroen Graus is geboren in Keulen Duitsland en opgegroeid in Schoonhoven. In 2006 is hij afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag richting Beeldende Kunst - schilderen/videokunst.
Sindsdien werkt hij in zijn atelier bij Stichting Onderstroom aan zowel schilderijen, videokunst, installaties en korte films. Hij werkt ook in opdracht als video-editor.


Deel: ' Jeroen Graus exposeert met installatie 'Rarus Mundus' in Den Haag '
Lees ook