Nooit meer El HEMA? Protest van Mediamatic tegen subsidiekorting


met Burka Big Band in Tweede Kamer

DEN HAAG, 20080625 -- Het voortbestaan van Mediamatic, een vooruitstrevende culturele instelling in Amsterdam, is in gevaar. Voor de instelling die vorig jaar nog zoveel succes oogstte met El HEMA, dreigt een onbedoelde subsidiekorting van 437.000 euro. Op donderdag 26 juni om 13.45 uur, voorafgaand aan een Tweede Kamer debat over de Cultuursubsidies, bieden Carice van Houten en Halina Reijn de kamerleden namens Kunsten '92 een boze petitie aan. Mediamatic protesteert met een optreden van de Burka Big Band.

Locatie: Tweede Kamer, Oude Raadzaal, Binnenhof 1a Den Haag. Vanaf 13.45.

De Raad voor Cultuur adviseerde om Mediamatic op te nemen in de nationale culturele basis infrastructuur (BIS). Het lovende advies maakt ruimte voor duurzame ontwikkeling van Mediamatic. Door schermutselingen tussen de Raad voor Cultuur en OCW dreigen alle verhogingen afgeschaft te worden. De geadviseerde 666.000 euro worden daarmee met 66% gekort en terug gezet naar het subsidieniveau 2004.

"Hier heeft niemand om gevraagd; het is gewoon Collateral Damage. Mediamatic is innovatief en internationaal, we bereiken publiek en we ontwikkelen talent. We passen bij uitstek bij de ambities van OCW voor de (e-)cultuursector", stelt directeur Willem Velthoven, "maar zo blijven we eeuwig afhankelijk van vrijwilligerswerk en zelf-exploitatie. Het wordt onmogelijk om in de toekomst nog bijzondere projecten te realiseren. En niet alleen voor ons; deze situatie treft vooral de veelbelovende nieuwelingen".

De impasse tussen Raad voor Cultuur en OCW zijn een klassiek voorbeeld van interne politieke ruzie waar de gewone burger niet mee lastig gevallen wil worden. Het subsidiedebat gaat over een relatief bescheiden bedrag op de nationale begroting (minder dan n dag hypotheekrenteaftrek) en de discussie is technisch. De Raad voelt zich gedwongen bij de in 2004 geadviseerde budgetten te blijven om de kool en de geit te sparen.

Maar wat als je geen kool of geit bent? Dan gaan de gevolgen de gewone burger wel degelijk aan: Stichting Mediamatic wordt extreem zwaar getroffen. De kleine speler uit Amsterdam zou enorm moeten inleveren; zowel nominaal (436.750 euro/jaar) als percentueel (66%).

Snel en adequaat in actie
Mediamatic zit niet bij de pakken neer en komt direct in actie.
* Komend weekend heft Mediamatic in protest haar bibliotheek op en vraagt het publiek voor alle boeken te zorgen.
* Voor de nieuwe tentoonstelling (v.a. 18 juli) hult Mediamatic bezoekers in lompen en leert ze hoe er toch heel goed uit kunnen zien.
* In het najaar start Mediamatic met een globaal Reisbureau naar de Culturele Underground.
* En morgen protesteert Mediamatic met de Burka Big Band in de Tweede Kamer.

www.mediamatic.net

PS. Schrikt u niet van de Google Ads op onze website. We zijn aan het oefenen op cultuurprofijt.


Deel: ' Nooit meer El HEMA? Protest van Mediamatic tegen subsidiekorting '
Lees ook